Temperament zlatnog retrivera

Da li uopšte trošiti reči na opisivanje temperamenta ove divne rase? Zlatne retrivere ćete odmah zavoleti. Razloga je mnogo. Oni imaju odlično ponašanje, inteligenciju i rekao bih i određenu dozu šarma. Vrlo se lako dresiraju i vrlo su strpljivi i mirni psi, a pogotovo u društvu dece. Privrženi, odani i smouvereni,  zlatni retriveri spadaju u najomiljenije rase pasa.

U stanju su da vrlo lako zadovolje potrebe svojih vlasnika i prosto je neverovatno sa kojom lakoćom savladavaju dresuru i stvaraju neraskidivu vezu sa svojim gospodarom. Ovo je rasa koja dominira pojavom i na takmičenjima.

Prijateljski su nastrojeni prema svima, uključujući i druge pse što je odlika pasa sa slabo izraženim čuvarskim instiktima. Izuzetno retko pokazuju naznake agresivnosti ali su su odlični indikatori i odlučno signaliziraju prisustvo nepozante osobe u blizini.

Samoj rasi je neophodno da bude u prisustvu ljudi koji su autorativni i jakog stava i u njihovoj okolini zlatni retriveri pokazuju potpunu slobodu i raskoš. U slučaju nedostatka redovne fizičke i mentalne aktivnosti zlatni retriveri mogu postati pomalo razdražljivi i destruktivni. Zbog toga vašeg psa redovno obasipajte toplinom i ljubavlju i uživaćete u jedoj od najlepšim i najplemenitijih rasa pasa.

Kao vlasnik budite čvrsti i nepokolebljivi, budite psu samouvereni gospodar i time ćete skoro u stoprocentnom slučaju izbeći da vaš retriver pokaže neke poremećaje u ponašanju i držanju.

Poznato je da su zlatni retriveri vrlo talentovani za lov, praćenje, izdržljivost, pronalaženje, a zašto ne reći i da su jedna od rasa pasa koja najviše voli da pliva. Predivan pas.

Imate komentar, predlog ili savet? Podelite sa nama, rado ćemo objaviti!

189 thoughts on “Temperament zlatnog retrivera”

  1. imam retrivera starog mjesec dana, ali grize me i savkog ko je kod njega ili nekei drugi predmet.Da li je to samo igra ili je nesto drugo. Bojim se da mu to nece preci u naviku kada ostari.

    Odgovori
    • Nemoj da se brines,ja imam retrivera starog 5 meseci,dok je bio manji vise je gricko,jer menja zube,pa ga desne svrbe,dala sam mu gumenu igrackicu i sa njom je se igrao,sad kako raste manje grize,samo kad se igra….

      Odgovori
  2. Imam zlatnog retrivera starog skoro 9 meseci.Jos uvek nece da ide na povodac. Kad mu stavim povodac,on se uplasi i odmah legne i nece da ide. Ne znam sta da radim?

    Odgovori
  3. Pozdrav,imam jedno pitanje.naime drugarica hoće da mi pokloni retrivera koji je 9m star,ali me je pomalo strah ,neznam da li će se naviknuti na nas ,prvenstveno na moje dete (4g),ili nedaj bože da odbija hranu od tuge,pa da ugine?Šta vi mislite i šta preporučujete?!

    Odgovori
    • Mi imamo muzjaka starog 6 i po meseci i zivimo uz samo obdaniste. Kakav je to predivan prizor kada deca istrce napolje i cela grupa dodje do ograde da ga maze, a on se valja po zemlji i namesta! Kada sam prvi put videla tu sliku, zasuzile su mi oci! Svi ga dozivaju, a on cvili od srece i hoce da mu otpadne rep koliko jako mase njim od srece! Tako da mislim da su ovim psi stvoreni za suzivot sa decom, od najmanjih nogu. Sto se tice hrane, oni su alavi psi i ako odbije svoju hranu, cim vi budete seli da jedete, eto njega tj,nje da trazi zalogaj, a kad vidite taj tuzan pogled zaista je tesko odoleti tome (iako bi bilo najpametnije ne navikavati ga na takav stav).

      Odgovori
  4. Pozdrav.Imam zlatnog retrivera starog dve godine.E sad,javio se problem oko kupanja,kada smo ga prvi put kupali dobio je temperaturu, i kako nam je veterinar objasnio,skinuli smo mu zastitni sloj i od toga se razboleo.Sada imam problem sto po sredini ledja i na nozi ima kao opekotinu velicine sljive koje mu se ne povlace vec dosta dugo,veterinar je pogledao i rekao da nije nista strasno.Medjutim, rana na nozi mu se pogorsala i nikako ne prolazi,voleo bih da cujem vase misljenje o tome.Unapred hvala!

    Odgovori
    • Moje lično mišljenje je da psa odvedete nekom dobrom veterinaru koji je dobar stručnjak za pse jer to što ste Vi opisali ni u kom slučaju nije zanemarljivo. Srećno! Pozdrav. 🙂

      Odgovori
  5. Pozdrav! Pronasla sam zlatnog retrivera, zenku, cipovana je i kada sam ocitala cip kod veterinara, videla sam da je pas gradski, tj nema vlasnika. Dobra je, mirna, nuzdu obavlja napolje, vidi se da je sa njom neko radio, jer daje sapu i lepo ide na povodac. Jedino sto me brine je sto po celi dan lezi i spava. Jede lepo, pije vode. Veterinar kaze da je sve ok sa njom. Da li je to normalno ponasanje za ovu rasu? Ovih dana je bas bilo toplo, pa ne znam da li je zbog toga tako mirna. Inace zivim u stanu. Naravno ako imate neki savet rado bih ga cula!
    Hvala!

    Odgovori
    • Ukoliko boravi veći dio dana u stanu sasvim je normalno da ima veću potrebu za spavanjem. Zatvoren prostor i vještačka svjetlost (sijalice) utiču na njihovo raspoloženje koje se u najviše slučaja ispoljava smanjenjem fizičke aktivnosti. U svakom sučaju to nije za brigu. Čak i psi koji su vani u boxu veći dio dana provedu spavajući jer time ubijaju dosadu. Čim ih pustite na polje oni će pokazati svoj pravi temperament. 🙂 Samo redovno šetanje i strpljenje i nemate brige! Pozdrav! :)))

      Odgovori
  6. imam retrivera zenku stara je dve ipo godine i nece jos da se pari probala sam da je vodim na parenje i nije htela dali moze neko da mi pomogne sta da radim .

    Odgovori
    • Mnogi psi imaju strah od teranja jer se dešava da kao mali dožive neki strah koji ih kasnije podsjeća na tu scenu. Dešava se npr. da se plaše jer su kao mali doživjeli mnoge grube ubode u stražnjicu prilikom mjerenja temperature. Nije isključeno ni da se jednostavno javio neki poremećaj druge prirode koji se ne može popraviti. Svakako se posavjetujte sa dobrim veterinarom, odgajivačem ili nekom trećom stručnom osobom. Mislim da će ipak biti pozitivan ishod na kraju! 🙂 Mnogo sreće. Pozdrav.

      Odgovori
      • imam zlatnog retrivera koi ima oko 2 godine ali nece da legne.Ucim ga vec mesec dana da legne,ali nece.Uzeo sam ga pre 2 meseca, i odma sutra dan je naucio da sedne i da ide uz nogu. molim vas da mi pomognete da naucim mog psa da legne i da se pravi mrtav.Hocete li mi pomoci?

        Odgovori
  7. Pozdrav! Treba za mesec dana da dobijem retrivera i interesuje me koliko paznje zahtevaju? Da li smem da ga ostavljam samog na par sati dok sam na poslu?

    Odgovori
    • Uh! Zahtevaju paznju. I to najvise na pocetku, dok se ne naviknu na novo staniste. Nas ima 6 meseci i jos uvek ga ne ostavljamo samog (ali smo ga mnooogo razmazili, ali to je zato sto ga mnoooogo volimo)! U principu, najbolje je da se od starta ostavlja sam, ali nama je bilo zao posto cvili mnogo za nama. I naravno da ga naucis gde treba da vrsi nuzdu i da ga odviknes od grickanja stvari i namestaja.

      Odgovori
  8. Pozdrav! 🙂 ja imam zlatnog retrivera,zove se Badi.Kod mene je od svog 2 meseca,prvih mesec dana nisam ga ucio nista.Kasnije sam radio sa njim 2 puta na dan,to su bile komande:dodji,sedi,lezi,mesto,Kada ga odvedem u lug,da se igra sa drugim psima,ili je sam,retko kada da se odazove na komandu.A toliko sam radio sa njim,tokom svih tih vezbica,bio je veoma poslusan.Sve je radio bez ikakvih greski.Ali danas se bas slabo odaziva na komandu DODJI.I ako mozete da mi kazete u cemu je tu problem? 😀

    Odgovori
    • Kažu da u odgoju i dresuri pasa treba proći nekoliko etapa. S početka se pas dresira na prostoru gdje nemaju stvari koje bi mu odvukle pažnju. Kada tu savlada sve komande onda se postepeno vodi na mjesta koja su bučnija, prometnija i takođe po istom principu dresira sve do posljednje etape. U toj posljednjoj etapi bi pas trebao biti u društvu drugih pasa a cilj je da ga uspijete izdresirati uprkos njegovoj težnji za igrom. Kada uspijete u tome Vaš pas će slušati Vaše komande bilo kad’ i bilo gdje. :)))) Srećno! Pozdrav.

      Odgovori
    • Mnogi vlasnici zlatnog retrivera i iskusni uzgajivači iz vlastitog iskustva savjetuju da se prava dresura psa počne tek nakon godinu dana starosti. Tek tada se pas uozbilji i prođe sve faze odrastanja. Do tada je dresura mnogo teža i dešava se da je nakon nekog vremena bila neuspješna. Oni su kao i ljudi. Imaju faze nestašnog djetinjstva, kasnije odrastanja pa čak i „puberteta“ kada malo podivljaju i počnu se folirati. 🙂 Kada sve to prođe pas je spreman za pravi život uz vlasnika. Svakako ću naglasiti da nisu svi psi isti. Neka štenad su ozbiljnija od samog starta a neka mnogo nestašnija. To je kao i kod djece. Naglasiću i to da sve gore napisano ne treba shvatiti kao razlog da psu pustite sve na volju do godinu dana. U tom periodu trebate mu dati do znanja ko je gazda, da Vas poštuje i sluša i da ga odviknete od nekih primarnih nepotrebnih stvari (nužde bilo gdje, grickanja svega, uništavanja cvijeća, namještaja u kući itd). Ukoliko ste sve ovo već ispoštovali onda je sada pravo vrijeme za dresuru. P.S. Kažu da retrivere nikad nije kasno početi dresirati jer su jako inteligentni. :))) Srećno i lijep pozdrav! 😉

      Odgovori
  9. Imam stene zlatnog retrivera od nepuna 2 meseca i zelim da pitam sa koliko meseci smem da pocnem da ga dresiram i da ga kupam posto se u poslednje vreme neprijatno oseca…takodje posto smo ga zvali drugacijim imenom nepuna 15 dana pitamo se da li je zapamtio ime posto bi hteli da mu promenimo?

    Odgovori
    • Ćao Jelena. 🙂 Što se tiče dresure u prethodnim odgovorima sam pisao pa možeš da pročitaš. A kada je riječ o kupanju tu se preporučuje da se sačeka da štene dobije vakcinu i revakcinu. Imaju dva razloga. Prvi je da se ne bi tako mali prehladio pri kupanju i dobio temperaturu (najčešći slučaj) jer su tada jako osjetljivi a mislim da ne treba naglašavati da u periodu vakcinacije mora biti potpuno zdrav. Drugi je da mu ne bi šamponom oštetila poddlaku koja je jako bitna. Znači moja preporuka je da sačekaš period od 2 i po mjeseca i nakon toga (ukoliko si ga do tada vakcinisala) da ga prvi put okupaš. Kod imena je individualna stvar. Ako se on već jasno odaziva na to ime koje ste koristili mislim da ne bi bilo pametno da ga mijenjate. Ali, ukoliko je suprotno onda nije kasno da promijenite isto. :))) Lijep pozdrav!

      Odgovori
  10. Imam belog retrivera zenku. Stara je desetak meseci, ali ona ne lici na retrivera. Niska je, i mala za svoj uzrast. Redovno je vakscinisana, i cuvana kako treba. Ne znam u cemu je problem. Potrebna mi je vasa pomoc

    Odgovori
      • Naravno, roditelji su joj cistokrvni beli retriveri. I moj komsija je kupio kucu iz istog legla kada i ja od iste majke, ona je normalna, mislim lepo razvijena kako treba.

        Odgovori
      • Tu Vam ne mogu konkretno mnogo reći. Moguće je da je vaše štene bilo bolesno i zbog toga nije moglo dobro napredovati. Kada kažem bolesno mislim na neku od ozbiljnijih bolesti koja joj nije dala lijepo napredovati. Da li je redovno čišćena od parazita? Najbolje je da se obratite dobrom veterinaru da ustanovi slučaj i da dijagnozu. To je ipak njegov posao. Možda ima problema sa parazitima uprkos redovnom čišćenju. Možda isti nikad nisu dovoljno očišćeni pa su se razvijali. Znate da, ukoliko nije dobro očišćena od parazita, Vi zapravo hranite njih a ne nju. Znači moja preporuka je da se javite veterinaru obavezno, ali nekom dobrom stručnjaku. Raspitajte se! Srećno! 🙂 Poz

        Odgovori
    • Zdravo Marija! 🙂 Tvoje je samo da mu daš da jede redovno (ukoliko si prešla na dehidriranu hranu, pošto ne znam koliko je štene) a ono će samo već da se igra kako mu odgovara. U suštini ne trebaš brinuti oko toga. Štene nakon svakog obroka obavi veliku nuždu kroz par minuta i odmah je spremno za igru. :)))) Pozz

      Odgovori
  11. Pozdrav svima! Intenzivno razmišljam o tome da uzmem štene zlatnog retrivera. Mnogo mi se sviđa to što su pitomi i druželjubivi. Mogao bih i da mu obezbedim optimalne uslove za život; imam, naime, veće dvorište, mogao bih da mu napravim boks i kućicu. Što je najbitnije, imam i neizmernu želju da se brinem o njemu. E sad: nedavno sam na nekom forumu pročitao da su oni na trećem mestu po broju ugriza! (Što me je iskreno iznenadilo, jer neki moji prijatelji imaju zlatne retrivere, za koje nikada ne bih rekao da mogu nekoga da ugrizu.) Zato bih voleo da čujem neka vasa iskustva sa njima. Unapred vam hvala na odgovorima! 🙂

    Odgovori
    • Pozdrav i tebi „Lale_025“! 🙂
      Ne znam gdje si pročitao to i da li si dobro to shvatio. U svakom slučaju odmah ću reći da je zlatni retriver posljednji pas na svijetu koji će da ugrize nekog stranca a tek vlasnika. Ali, naglasiću da retriveri vole u igri sa vlasnikom, djecom i generalno svima da koriste vilicu i usta. Kada ih naučite od malena da imaju mekan ugriz pri igri kasnije nećete imati problem. Kao mali mnogo grizu zbog zubića ali ste vi vlasnici tu da ih naučite da to nije u redu. Kasnije nemate sigurno nikakav problem. Možda su ti na forumu mislili o ovome što sam sad pisao, ne znam. :/ Njihova vilica je prirodno građena tako da mogu da nose u njoj najosjetljivije stvari i predmete poput npr. živog jajeta, a da ga i ne ogrebu a kamoli polome. 😉 Retriveri su pravi pogodak i nemaš brige! Puno sreće. Lijep pozdrav.

      Odgovori
  12. Zdravo 🙂 Imam stene zlatnog retrivera od dva meseca,pa sam hteo da pitam koliko bi hrane trebalo da pojede u toku dana,jer mu inace za jedan obrok dajem po dve sake granula potopljenih u vodi…pa se pitam da li mu je to dovoljno? Unapred hvala 😀

    Odgovori
    • Pozdrav Emilio. 🙂 Do šest mjeseci treba da ima tri obroka. Posle šest dva a nakon godinu dana samo jedan obrok dnevno. Što se tiče količine hrane sve zavisi od proizvođača tj. koliko hrana u sebi ima kalorija i proteina. Ako je hraniš superpremium ili premium hranom te dvije šake, od prilike je to 250g, trebaju da budu dnevna doza a ne doza jednog obroka. Previše joj daješ. 🙂 Uzmi dozer po kojem ćeš moći pravilno da joj daješ granule. Znači u tom periodu od drugog do trećeg mjeseca dnevna doza koju mora unijeti je oko 250g (po Royal Canin-u). To izmjeriš i onda joj raspodjeliš na tri djela i daješ tri puta dnevno. Tako je najlakše. Oni su skloni debljanju pa pazi dobro šta radiš. 😉 Što se tiče potapanja granula u vodu savjetovao bih ti još da to polako izbacuješ iz upotrebe. Ona je sa dva mjeseca već dovoljno spretna da jede suve granule. Kasnije bi mogao imati problema da neće preći na granule, jer im se osladi mekana hrana. 🙂 Dovoljno je da uz porciju granula držiš uvijek i posudu svježe vode, jednu uz drugu, tako da pas može da pije i jede u kombinaciji. Nadam se da je pomoglo. Srećno! :)))

      Odgovori
  13. cao 🙂 imam stene zlatnog retrivera ,staro je 3 meseca . Interesuje me da li on sa svojh tri meseca moze da nauci bar neku komandu ili je jos uvek rano ? I kako da ga odviknem da kad ga mazim da me ne grize? cim krenem da ga mazim otvori usta i trazu prste da grize 🙂 .

    I jos jedno pitanje ,i izvini ako te smaram ali bas se brinem zbog toga :(. Ovako ,kad sam mu dao prvu tableticu protiv ciscenja od parazita,on je izbacio gliste i sve je super,da bi vec lsedeceg dana poceo da nenormalno ponasa ,isal mu je pena na usta, udarao je glavom i smirio se. Odveo sam ga kod veterinara i on mi je rekao da je to kao posledica izbacivanja glsita . Mada kad sam citao po netu ,ti simptomi su liceli na epilepsiju. sta ti mislis,dal je rano da mu se ta boles ako je ima manifestuje ? Hvala i izvini na smaranju 🙂 Pozdrav

    Odgovori
    • Pozdrav Marko! 😉
      Što se tiče grickanja tu nemoj da imaš brige. Samo se moraš truditi da ga odvikavaš od toga. Svaki put kada te ugrize ti ga udari po njuškici ili ga naglo povuci za kožu iznad vrata i jasno kaži „ne“. On bi nakon nekog vremena trebao da shvati da „ne“ znači negodovanje i upozorenje tako da će vremenom biti dovoljno samo da mu kažeš „ne“ i on će prestati svaki put kada pokuša. Moraš biti spreman na to da je to dugotrajan period dok se ne odvikne potpuno. Tako da strpljenje ne smije da bude u deficitu. Mada, rekao bih još da to grickanje ne treba shvatati kao nešto negativno. Oni su psi koji vole da koriste vilicu u igri i oni grizu samo kada se igraju. Tvoje je da ga naučiš koliko mu je i na koji način to dozvoljeno.
      Što se tiče nus pojava na tabletu, ako su to uopšte nus pojave, moje mišljenje je da ne trebaš mnogo paničiti. Reci mi kada si je vakcinisao, revakcinisao, koliko ima kila i koju tabletu si joj davao da bi ti mogao precizno reći nešto više!? 99% bi to mogla biti epilepsija. Pseća epilepsija se dijeli u dvije grupe: genuina ili idiopatska epilepsija i simptomatska epilepsija. Ova prva se javlja između prve i četvrte godine života psa. Za nju se ne zna uzrok bolesti pa nije smrtonosno opasna po psa. Uz korištenje terapije i lijekova ona se kontroliše i pas nakon nekog vremena (više mjeseci ili godina) nastavlja s normalnim životom bez napada i bez lijekova. Ova druga vrsta epilepsije je nešto opasnija i može se javiti u periodu odrastanja psa ili kod starijih pasa. Uzroci te epilepsije su tumori mozga, krvarenja, tromboze, degenerativne promjene izazvane virusom štenećaka, razna trovanja itd. Liječenje je usmjereno na primarni uzrok, pa o vrsti primarne bolesti ovisi i liječenje i prognoza. Evo, napisao sam ti ukratko da znaš o čemu se radi, ali ovo ne treba da te brine. On da ima epilepsiju imao bi napade gubitka ili poremećaja svijesti, napade motornih simptoma kao što su grčevi, te vegetativni simptomi kao što su slinjenje, povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija.
      Najbolje je da ideš kod veterinara i to još jednom dobro prekontrolišeš. 🙂
      Srećno! Pozz

      Odgovori
      • djole opet ja 🙂 Pa ono ,prvu vakcinu je primio sa nesto vise od mesec dana a tabletu je dobio bre. Mislim da se zove na D ,donte… tako nesto nmg. da se setim kostala je 150 din. E sad se stvarno brinem dal nije epilepsija ? 🙁 Reci mi ,jel pas moze normalno da zivi i ako ima te napade ali je to trenutno kao sto si rekao dok je malo ,pa posel normalno nastavlja da zivi . pozdrav druze ..

        Odgovori
      • Ti nju odvedi nekom dobrom veterinaru ako se brineš. Tako ti je najsigurnije. A epilepsija uz adekvatnu terapiju ne predstavlja veliki problem i ona kroz neko vrijeme nestane, kao što sam gore pisao, ali samo ako je u pitanju genuina ili idiopatska epilepsija. Ta tableta ne bi trebala da izaziva nus pojave. Lično mislim da nije ništa lijepom malom štenetu 🙂 i da će biti ok ali moj savjet je da ideš veterinaru i sve mu ovo isto pojasniš. Ajde javi se kada to uradiš. Pozzz

        Odgovori
      • Djole bio si u pravu za ovo sto si rekao,moj pas ima epilepsiju. Juce je imao isto napad, nisam bio kuci ali kako mi je brat ispircao ,simptomi su isti kao sto si mi reklao. Povracao je ,poceo da se nekontrolisano ponasa, legao na zemlju ko mrtav, i nije se pomerao. Posle toga je ustao kao da nista nije bilo. Sta radim sad,daj mi nekakv savet ,i nesto vise o tome mi reci ? jel ce on mozi da zivi dugo kao ostali psi ? :((((( :((((((( :((

        Odgovori
        • Uz adekvatnu terapiju moći će da živi kao i drugi psi. Hitno ga vodi dobrom veterinaru pa se javi kada ti ustanovi bolest (ukoliko je ima) i prepiše terapiju. Srećno i smireno! 🙂

          Odgovori
  14. Pozdrav! Imam stene staro 10 nedelja i danas smo ga prvi put kupali, revakcinu treba da primi 13-tog i sad me brine da mu se nesto nedesi posto sam tu procitala da ga je najbolje kupati posle revakcine. 🙁

    Odgovori
    • Pozdrav Majo. Nisi ga trebala kupati prije revakcine. Dobro si pročitala. 🙂 Pošto si požurila da ti štene bude mekano i mirisno… 😀 sada moraš dobro da pratiš da li će se prehladiti. Ukoliko bude ispuštao sekret iz njuškice, imao proliv itd. onda zovi veterinara kod kojeg se treba revakcinisati i reci mu šta je problem. On će znati šta dalje a to je svakako odgađanje revakcine dok ne ozdravi. Ne mora da znači da će joj išta biti, ako je sunčan dan bio danas. 🙂 Samo polako… Pozzzz

      Odgovori
  15. Hej svima! Evo mene opet… 🙂 Sada mi se pružila prilika da uzmem štene zlatnog retrivera, dva meseca starog. Kao što sam u prethodnom postu rekao, imam uslove za njegov smeštaj. Jedna stvar me ipak brine. Sada se već polako bliži jesen, pa se bojim da možda ne bi narastao dovoljno do zime i da će mu možda biti hladno napolju. A i ne znam kako da ga vodim u šetnju kad bude hladno. Zaista bih voleo da mu pružim svu ljubav i pažnju, pa ne znam da li je pametno da ga uzimam sada ili na proleće… Šta vi predlažete? 🙂

    Odgovori
    • To bi trebali sami da odlučite. Ukoliko mislite da mu možete obezbijediti toplo i suvo mjesto tokom zime, onda nema problema. A ako ste sigurniji ako to odložite za proljeće, a možete to učiniti, može i ta opcija. 🙂 Mada, bolje ga uzmite odmah. Do prvog snijega će on biti već dovoljno veliki i jak. :))) Pozzz

      Odgovori
  16. Pozdrav, imam stene zlatnog retrivera ,i posle prve vakcine pojavila mu se kao neka mala ranica na vratu( gde je bio ubod ) ,koja je vremenom sazrela (uhvatila se korica ) , i juce je pas sigurno to cesao i odlepio je i napravio ponovo ranicu. Velicine je nokta,ali jutros kad sam video to mi deluje kao da je zagnojilo. Ne nzam dal da mu stavim neki anbiotik na to ,da otvorim neku kapsulu i da mu stavim na ranicu (pentraxil ili tako nesto ) . pozdrav djole

    Odgovori
    • Pozdrav i tebi Darko. Nije mi jasno kako se pojavila takva ranica od vakcine. To je najprije greška veterinara koji nije bio oprezan. A svakako se ne preporučuju ubodi u vrat, tako da ne znam što je tu ubadao uopšte. Nemoj ništa sam da joj daješ nego odmah otiđi kod veterinara da ti on da savjet. To ti je POD HITNO. Moglo bi se opasno zagnojiti pa da nastane baš problem. Znači nakon čitanja mog komentara, pravac veterinar. 🙂 Dok je štene, za psa je sve rizično. Javi kada to rješiš, interesuju me rezulatiti. Srećno i pozzz! 😉

      Odgovori
  17. Zdravo 🙂 ima stene zlatnog retrivra,star je 3 meseca. Pre nekoliko dana sam primetila da ima male pecate na nogama i u predelu vrata…na mestu gde je pecat koza je suva i ispucala, bez dlaka….plasim se da mu se ne prosiri po celom telu 🙁 Ne znam da li treba nesto da mu stavljam,neku mast ili sta vec ???? 🙁 unapred hvala

    Odgovori
  18. Da li neko zna kako se slazu retriveri i kunici??? :-
    ) Imam zeku i retrivera ali neznam smem si da ih pustim zajedno da se igraju…Hvala unapred 🙂

    Odgovori
  19. Dobio sam zlatngog retrivera na poklon i zenka je.Kako da joj dam ime?Ja mislim da je lepo ime lara ali nemogu da se odlucim pa dajte mi neki predlog…Hvala unapred 🙂

    Odgovori
    • Zavisi šta smatrate pod „hladnim“. 🙂 Još uvijek nema snijega i još uvijek nije mnogo hladno, barem ne u Sarajevu. Hehe, tako da može još koji dan. Retriveri znaju da se kupaju čak i u riječnim vodama zimi kada je snijeg. Ali svakako predlažem da ga zimi ne vodite na mjesta uz vodu, što je sigurno sigurno je. 🙂 Iako imaju poddlaku i ako su izdržljivi bolje je da psa pazite od svakog smrzavanja. Pozdrav.

      Odgovori
  20. Zdravo, ja imam zlatnog retrivera starog cetiri meseca. Ona je generalno dobar pas, ali strasno puno grize i ono sto me najvise brine je sto nekada rezi na ukucane. Ne znam kako da je odviknem od toga, jer se plasim da joj to ne predje u naaviku i da ne bude takva i kad poraste. Molim vas dajte mi neki savet. Hvala unapred…

    Odgovori
  21. Ja sam vlasnik zlatnog retrivera starog 4 meseca ona mnogo grize, ali ono sto mene najvise plasi je to sto ponekad rezi na ukucane… Molim vas dajte mi neki savet kako da je odviknem od toga, zato sto se brinem da ne postane zao pas kada poraste…. Unapred hvala.

    Odgovori
    • Ne može postatio zao pas jer ja ne znam ni jednog retrivera koji je zao. 🙂 Ovako, svaki put kada ugrize i kada zareži kaznite je udarcem po njušci ili guzi uz uzvik „ne“. To je provjeren i jedini lijek. Ona mora da zna da to nije u redu. E sada, to što reži je pitanje koje bi se dalo razmotriti. Pazite da je neko možda ne gnjavi previše pa joj smeta. Što se tiče grickanja, to je sasvim normalna reakcija. Pozdrav i srećno.

      Odgovori
  22. Imam zenkicu zlatnog retrivera, uzela sam je dosta rano, nije imala ni celih mesec i po dana. Trenutno ima dva meseca i deset dana, jos uvek je beba, mada se duplirala od kada je kod mene. Imam jedan mali problem, ne znam kako da je naucim da vrsi malu nuzdu van kuce, za veliku nuzdu uvek javi ogrebe po vratima terase i mi je pustimo, ali za malu nece, pa nece nikako, tako da sam prinudjena da je vodim napolje na svakih sat vremena, ali i tad mi se provuce nekad pa se upiski. Kupila sam joj i pelene neke za stence ali njih koristi za igru i samo ih rascupa. Kad se upiski kuci a da je ja vidim, ja je izgrdim izvedem napolje, malo je lupnem onako blago, ali dzaba je sve, nekako imam utisak da ona ne zna ni zasto ja vicem na nju, nego se samo igra. Ne znam, plasim se jako, da nece nikad nauciti da vrsi malu nuzdu van kuce, te ako neko ima mozda neki savet neka mi pomogne, hvala unapred. i imam jos jedno pitanje, ona je dosla kod mene sa manje od dva kila, zamanje od mesec dana koliko je kod mene ima preko 4 kila, nije debela, vise je porasla, ali me interesuje, koliko je optimalno da stenci dobijaju na kilazi mesecno?

    Odgovori
    • Za malu nuždu morate probati sa pijeskom. 🙂 Ima negdje opisano u prethodnim komentarima. Dakle tjerajte je svaki put kada krene da piški da ide u taj ćošak jedan i da tu nastavi nuždu. Dodatno je malo i kaznite udarcem po njušci da zna da to nije ok. A što se tiče kilaže, moja ženka je sa nekih tri i po, četiri mjeseca prešla 10 kg. Kasnije se kilaža dobija mnogo brže i već postoji opasnost od gojaznosti pa se treba paziti.

      Odgovori
  23. Pozdrav! Imam zenku zlatkog retrivera, zove se Luna i stara je 5 mjeseci. Mnogo je pametna ali kada krenem sa njom u setnju stalno me vuce, izgleda kao da ona izvodi mene u setnju a ne ja nju. Primjetila sam da ponekad, kada nema mnogo ljudi kuda setamo ona bude mirna i hoda istim tempom kao i ja. Ako neko moze da mi kaze kako da je odviknem te navike da stalno vuce. Redovno je setam i mislim da nema potrebu za tim.. Vjerovatno je nesto drugo u pitanju, mozda njena starosna dob? Hvala.

    Odgovori
    • I ja sam imao isti problem ali to je vremenom nestalo. Ona se još uvijek obazire na sve i sve joj odvlači pažnju. Kada poraste to će biti znatno drugačije. 🙂 Onda će se obazirati samo na vas. Za sada je šetnja uz povodac i ogrlicu najbolje rješenje. Kada požuri naglo je povucite prema sebi da je stegne oko vrata i zaboli. To praktikujte sve dok ne prestane da se izmiče i šeta brzo. Naporno je i iscrpno ali morate biti dosljedni. 🙂 Srećno.

      Odgovori
  24. Zdravo:) Imam zlatnog retrivera starog 2 meseca kod mene je tek nedelju dana da li je logicno da jos uvek mucimo muku sa nuzdom,tacnije nekada pogodi i dobije kolacic a nekada imam utisak da namerno odradi tamo gde ne treba?Takodje primetim da se sa vremena na vreme cesa kao da ima buve iako bivsi gazda kaze da nema da li smem nesto da koristim za svaki slucaj?:)

    Hvala:)

    Odgovori
    • Mislim da odgovore na pitanja možete potražiti u dosadašnjim komentarima. Dakle, za buve i krpelje – frontline, a za nuždu fora sa pijeskom. Ima u prethodnim komentarima. 🙂 Poz

      Odgovori
  25. Imam zlatnog retrivera starog 49 dana.posto zivi u stanu drzimo ga u kutiji u kojoj ima cebence,kada je pustimo da se seta po stanu zna da se upiski i ukaki kako da je naucimo gde da piski i kaki,hvala unapred

    Odgovori
    • Najbolji način je onaj stari i provjereni a to je da na jednu površinu (tacnu, neku posudu plitku i prostranu) u jednom dijelu kuće stavite pijesak i natjerate psa da nuždu obavi tu. Tečnost će proći do dna a pijesak neće dozvoljavati da ima dodir sa mokračom i da se prlja. Onda bi štene svaki sljedeći put trebali tjerati da nuždi tu i da prepoznaje miris svoje nužde. Pas će vremenom naučiti da je to mjesto gdje treba nužditi i tražiće ga njuhom. 🙂

      Odgovori
  26. Zdravo 😀 opet ja evo sad procitah jedan komentar gde pise od koliko nedelja treba uzeti stene ,pise najvise 8 nedelja,a stene koje meni treba da stigne prekosutra i staro je svega 14 dana.Pa neznam sta da radim da li da sacekam da jos poraste ili da ga odmah uzmem. 😉

    Odgovori
    • Auuu to je prerano. Po nekim standardima psi se uzimaju tek od treceg mjeseca jer do tada uce od majke mnoge stvari. Medjutim, posto to malo ko postuje onda bar 40 dana. To je minimum. Bolje cekaj da poraste nigdje nece pobjeci ako je vec rezervisano. 🙂

      Odgovori
  27. Meni je taj vlasnik te zenke zlatnog retrivera koja je sad dobila stence obecao stene jos u martu,rekao je da cu ga dobiti na jesen to jest u septembru.Da li je normalno da se toliko ceka da se zenka osteni.Ni to nije sve kad sam ga pozvao pocetkom septembra,on mi je odgovorio da ce biti u Novembru.Cekam ja,cekam i ono 15 Novembra zove me on i kaze da 1.Decembra dodjem da izaberem stene,to jest sjutra.

    Odgovori
    • Ako je štene staro 14 dana kako si rekao to je prepano da ga uzimaš, ja znam da ti vlasnici danas i „uzgajivači“ žele što prije da se riješe štenadi i da uzmu pare. To nije ok. Ako se možeš dogovoriti sa njim da ostane bar do 40 dana uz majku to bi bilo najbolje. A sada zavisi i ko je i kakav je taj čovjek. Ako ih ne pazi i ako ženka nema mlijeka opet je manje zlo da ga uzmeš odmah i da se pobrineš o njemu. Stvarno se mora paziti od koga se kupuju štenad. Srećno.

      Odgovori
  28. Djole,uspio sam da kod majke to stene zadrzim jos 7 ili 8 dana.Sinoc sam ga zvao i pitao ga da li da za stene dodjem danas,on mi je odgovorio da dodjem sa 7 dana da bude jos malo kod majke i da ga on vakcinise.

    Odgovori
  29. Djole hvala na vremenu koje posvetis nama amaterima moje stene(zenka Beta) je staro sada 2 meseca i 3-4 dana,kod mene je 26 dana…posto je hladno i ceka na drugu vakcinu zivi sa nama u kuci,ali je pocelo u poslednja 2-3 dana da ostavlja bas puno dlaka,pa me zanima da li je to normalno…jede josera family hrnu 3-4 puta dnevno pre obroka odstoji u toplom pomesanom mleku sa vodom da odmekne…

    Odgovori
    • Hvala Rajko, nema na čemu. Tu smo da razmijenimo mišljenja. 🙂 Ma to je normalno, oni se mnogo linjaju a pogotovo u ovom periodu, plus kada na to dodate da je u pitanju štene kojem se svakako dlaka mijenja svakog dana onda to bude baš mnogo. 🙂 Moj savjet je da što prije počnete izbacivati iz upotrebe omekšivanje grabnula u vodi jer je ona već dovoljno stara da počne grickati granule. Kasnije će se teško navići na njih u suvom obliku, zato je bolje sada to odmah polako uvesti. To je moje misljenje i iz iskustva se pokazalo jako dobrim. Štene zna nekada kasnije u neka doba da odbija suve granule jer mu je teško grickati. Zato je bolje odmah to polako izbacivati. Iako se čini da ne mogu, oni itekako sve mogu da „smažu“. 🙂 Pozz

      Odgovori
  30. Pa nista cisticemo ne bih mogao da podnesem da je izbacim u dvoriste sada…Sto se tice hrane bas lepo jede, pokusavao sam i suvu da joj dajem nista se ne buni medjutim jedan decko u radnji gde kupujem hranu mi je rekao da nastavim da joj dajem vlazno jer ce u suprotnom posle suve hrane piti vode vise nego sto joj treba i izazvati proliv,a to joj nikako ne bi bilo dobro sada kada treba da dobije drugu vakcinu 12.12…to je samo njegovo misljenje,tako da sam ja sada malo zbunjen…Ona se ne buni nista mislim da bi jela i ovu nasu hranu koliko puno voli da jede,ali ne znam da li nesto smem od toga da joj dajem,,,Tako da se drzim granula…ali bas je halapljiva inace,ja se svima izvinjavam sto sam ovoliko oduzio…ali mozda neko ima istu brigu pa mu bude ovo znacilo..Pozdrav i hvala jos jednom Djole!

    Odgovori
    • Ma ništa. Tu smo da se međusobno pomažemo. Moje mišljenje je da to nema veze baš sa prolivom ali ti ostani tome dosljedan dok joj ne dadneš revakcinu jer u svakom slučaju svaka vrsta promjene hrane izaziva proliv kod psa. Tako da je ipak bolje da ostane tako dok ne dobije revakcinu i još posle revakcine 10ak dana. Onda pokušaj sa suvim. Retriveri su jedna od najhalapljivijih rasa, od gojaznosti mogu da uginu tako da se treba paziti koliko im se daje hrane. 🙂 Što se tiče hrane, ona može da jede i organsku i sve samo treba paziti šta joj se daje. Od kostiju nikako pileće a od mesa izbjegavati bilo šta prženo na ulju. Sve ostalo je ok. Što se tiče salama i sl. i to treba izbjegavati jer u ovoj hrani za nas ljude ima supstanci i začina koji njima štete. Najbolja solucija je kuvati meso iz mesare sa makaronima i rižom. Povremeno davati cijelo jaje sa ljuskom itd. Ako se kombinuje hrana za pse (pravljena hrana plus granule) onda treba smanjiti dnevnu dozu granula. Moja Lexy je na polju ali ona ima all inclusive box sa jako dobrom kućarom tako da joj nije hladno, a i ona je velika. Slažem se da ne treba da je izbacuješ sada vani jer je mala. 🙂 Srećno! :))) Pozz

      Odgovori
  31. Imam mladog retrivera, nema jos godinu dana… Ovo mu je prva zima a ne drzim ga u stanu, vec ima svoju kucicu… Zanima me da li treba, da mu ne neki nacin, dogrevam prostor za spavanje? I koliko niske temperature ova rasa moze da podnese? Neiskusna sam sa ovom rasom, vasa pomoc bi mi mnogo znacila! Hvala! 🙂

    Odgovori
  32. Zdravo Djole,
    imam jedno pitanje za tebe.
    Već 2 dana imam kucu, nije čistokrvan retriver, ali skroz liči na majku koja je retriver i mnogo se razlikuje od svoje braće. I ima lepu, retriversku dlaku. Jako je druželjubiv i razigran, i mi smo ga ova 2 dana skroz razmazili, čak i cvili, kad ga trenutno zapustimo, hoće pažnju i maženje 😀 (inače, ima 2 meseca)
    Pošto njega jako svrbe desni i stalno gricka sve po kući, mi smo mu dali kost od pečenja, da je glođe. On se jako unervozio kada je osetio miris, i postao je malo agresivan, da je čak zarežao na nas kada smo hteli da mu uzmemo kosku. Lupili smo ga po njušci i tada se smirio, pa smo mu uzeli. Znam da smo pogrešili što smo mu dali kosku, ali se brinemo da li će kasnije biti agresivan, tj.da je poprimio očeve gene ili je to uobičajeno za kucu retrivera koji ne voli da ga diraju dok jede.
    Hvala u napred na odgovoru, jako sam nestrpljiva.
    Pozdrav!

    Odgovori
  33. Zdravo,
    Usvojili smo odraslog retrivera koji je naj verovatnije od negde zalutao i nije znao da se vrati kući,lepo je vaspitan da nuždu vrši isključivo van dvorišta po cenu da trpi ceo dan do uveče ako slučajno nismo u mogućnosti da ga izvedemo ranije.
    Od tada je prošlo 3 meseca,vodili smo ga i kod veterinara koji nam je rekao da je pas star otprilike 1,5-2 god. ima čip pod određenim brojem ali taj ko ga je čipovao nije uneo podatke.
    Pas je totalno ludilo i kao što ste već više puta rekli(vidim da mnogi ne čitaju postove pa stalno ponavljaju pitanja),stalno bi se igrao,ali imamo strah da nam ne ode ako ga pustimo sa povodca kada izađemo na ulicu.Ponavljam,kada se pojavio imao je i ogrlicu koju mu je neko posle par dana skinuo jer je prema svima dobronameran.
    Znači naš problem je hoće li se svaki put vratiti ili će opet odlutati kao i predhodnim vlasnicima pošto obožava da odtrči za kolima ako naiđu,a on uspe da se domogne druge strane kapije…
    Jako smo ga zavoleli za kratko vreme,a kako i nebi kad je skroz blesav…

    Pozdrav od nas i Šećera (već se odaziva na novo ime)

    Odgovori
  34. Pozdrav
    Imamo retrivera danas puni 4 meseca,hranimo ga raznolikom hranom i kuvano domace i granule,i kuvano u konzervama uglavnom sve Friskies. Medjutim poceo je sigurno jednom nedeljno da povraca kao da ne svari hranu lepo. prelazak samo sa granula smo vrsili postepeno..Ne znam zasto povraca isli smo kod veterinara sve je ok. Da li imate neki savet kako da mu sada postepeno promenimo ishranu ili sta da uradimo kako ne bi razboleo zeludac?

    Hvala

    Odgovori
  35. Dejane, ja mislim da treba da prodje dosta vremena da bi on shvatio da ste mu vi novi vlasnici, vjerujem da je 3 mjeseca malo za to, ali ako se vec navikao na vas onda mislim da nema bas prevelike sanse da ode kod prvih vlasnika. Eto, ako se jos odaziva na novo ime pa to je odlicno. Moje misljenje je, dakle, da samo treba da prodje odredjeno vrijeme da bi on zaboravio na prijasnje vlasnike/vlasnika. Pozdrav i sretno

    Odgovori
  36. Imam retrivera starog tri i po godine i veliki problem sa njim. Naime, stalno bezi i odlazi u obliznji kafic. Boravi u dvoristu i preskakanje ograde mu ne predstavlja nikakav problem. Zbog toga ga drzimo na lancu, ali on svuce ogrlicu i opet pobegne. I ranije je bezao, ali se vracao kuci, ali sada odlazi stalno na isto mesto i jedino se vrati kada neko od nas ode po njega.
    Molim vas pomozite mi kako da ga odviknemo od bezanja.
    Pozdrav

    Odgovori
    • To je već veći problem. Držati retrivera na ogrilici je grota što bi rekli. Pošto su neizmjerno pametni uvijek će naći način da dođu do rješenja pa makar taj proces trajao danima. Vjerovatno se previše oslobodio sa ljudima, vjerovatno kada ode neko ga tamo dočeka pa ga pomazi, pa mu da hrane a sa druge strane ovamo mu se možda ne posvećuje dovoljno pažnje koliko bi želio, ne izvodi se u šetnju redovno i dešava se da ide. Morate malo više vremena sa njim provoditi. Mislim da će to biti jedino rješenje. Pružite mu sve što mu je potrebno i neće mu padati na pamet da ide… 🙂 To je kao sa ženama! Hahah 🙂 Poz

      Odgovori
  37. pozdrav,imam retrivera sad ce mu 6 meseci,pa hteo bi da pitam za savet:prvo malo se plasi drugih ljudi,pomalo se sklanja od njih,u cemu je problem,i drugo on u 5,5 meseci ima trenutno 32 kilograma,treba to malo smanjiti,ali kako?hvala….

    Odgovori
    • Moje mišljenje je da je pretežak za svoju dob. To što se plaši drugih ljudi nije uobičajeno za njih pa je vjerovatno razlog da je nekada imao neko neprijatno iskustvo sa ljudima. Treba mnogo raditi na tome da se opusti, polako ga uvodite svakim danom u okruženja gdje ima ljudi ali budite stalno uz njega, mazite ga i tepajte mu da se osjeća zaštićeno s vaše strane. Nakon nekog vremena (što može biti i par mjeseci) rezultati bi se trebali vidjeti). Srećno! 🙂

      Odgovori
  38. Zdravo Djole,
    Odlucio sam da ti se obratim jer sam procitao dosta tvojih korisnih savijeta. Moje pitanje se odnosi na stenad koja nisu cistokrvni zlatni retriveri. Imam dvoje stenadi starih oko dva mjeseca,majka je cistokrvni zlatni retriver sa rodovnikom,dok je otac nepoznat,znam samo da je svijetlije puti od majke koja je tamno zuta. Preslatki su,bas su umljati i svi moji ukucani su odusevljeni njima. Prvo sto me zanima je tvoje misljenje o stenadima koji nisu od cistokrvnih zlatnih retrivera,a drugo da mi pomognes u odabiru jednog od njih jer jednog cu da zadrzim,a drugog da poklonim drugu. Potreban mi je neki savijet da bih se odlucio.
    Unapred sam ti zahvalan i srdacan pozdrav !!!

    Odgovori
    • Izvinjavam se za kašnjenje sa odgovorima. Bavim se javnim poslom i jako malo imam slobodnog vremena ali opet volim da pomognem svima koliko mogu. 🙂
      Gorane svaki pas je isti, bio čistokrvan ili mješanac i treba ih isto tretirati. 🙂 Bitno je da izabereš onog koji ti se najviše dopada (ako već i nisi xD) i da mu posvetiš mnogo pažnje i ljubavi. 😉 Srećno! 🙂

      Odgovori
  39. Ima zlatnog retrivera zenku,zanima me kada joj pocinje prvo isticanje krvi ili menstruacija i poslije koliko vremena je ona spremna za oplodnju ? 😀
    Unapred hvala 🙂 Pozz

    Odgovori
    • Od osmog mjeseca pa na dalje može da se očekuje prva menstruacija… Primjeti se prvi put dosta vidan odliv krvi. Treba je samo redovno čistiti i ne dati joj da se liže, tj. da liže krv. To će trajati oko mjesec dana. Tada je treba držati vezanu povodcem kada ste u šetnji, zatvoriti sve kapije u dvorištu i boxu i time spriječiti da neki mužjak dođe do nje. Što se tiče prvog tjeranja, najranije sa godinu i po… To je od prilike drugo tjeranje… Sve prije toga je opasno za nju jer joj još konstrukcija tijela ne može podnijeti trudnoću. Pozzz

      Odgovori
  40. Imam zlatnog retrivera straog oko 4 meseca. Predivan je i obozava da se igra… Ali je previse halapljiv. Obozava da jede i ne ume da saceka dok ga hranim. Skace na posudu sa hranom i neda mi da je spustim. Ukoliko krenem da je spustam a da ga predhodno ne zavaram nekim parcetom hleba ili necega, koje cu baciti na drugu stranu, hoce da ugrize (ne namerno). Molim vas za neki savet, ili pomoc oko resavanja ovog problema. Odgovor bi mi puno znacio. Ovako je zaista divan ali postoji taj jedan problem. Unapred hvala na odgovorru. 🙂

    Odgovori
    • Uhhh za to je potrebno mnogo rada i truda. Moraš ga naučiti ko je gazda. Imaju razne metode ali svakako moraš da pronađeš onu koja će tebi i tvom psu najviše odgovarati. Kada mu staviš hranu u posudu polako je spusti da je nanjuši, kada krene da jede odgurni ga rukom naglo i vikni „ne“, lupi po njušci slobodno da mu daš do znanja da ne može jesti dok ti ne odobriš. To je baš mukotrpno i svaki obrok mora da se ponavlja. To radiš nekoliko minuta svaki put. Pustiš ga pa mu ne daš pa ga opet pustiš pa ga odgurneš i sve tako… Vremenom će znati da iako si sputio hranu ne smije da je jede dok ne dobije znak. Naporno je ali upali na kraju. 😉 Srećno! .)

      Odgovori
  41. Zdravo svima, imam jedno pitanjce 🙂 Imam belog retrivera, mužjaka, starog tri godine, imam jedan za mene veliki problem koji ne znam kako da rešim. Čuvam ga u dvorištu i ima sve potrebne igračkice, grickalice i neguje se i pazi kao beba 🙂 međutim, čim vidi otvorenu kapiju pobegne ali na svu sreću uspem da ga pronađem. Pa sam hteo da Vas pitam, na koji način tj.kako da ga odviknem od toga? Pokušavao sam i na lep način i na način kažnjavanja ali ništa očigledno ne vredi 🙁 Između ostalog još nije paren, jer su mi „veterinari“ rekli da je za parenje još rano… Da li je postoji i mogućnost njegovog bežanja da je zbog njegove želje za parenjem i da li će se to kojim slučajem kada se bude pario promeniti? Molim Vas za savet, jer mi je stvarno potreban… Unapred hvala! 🙂

    Odgovori
    • Samo uporno dresiranje i neće više izlaziti vani… 🙂 Metoda neka bude ona koja vama najviše odgovara, vi kao gazda to morate najbolje znati. Kada je vrijeme parenja svaki će pas pobjeći od doma pogotovo mužjaci i vratiti se nakon što se negdje „zadovolje“. 🙂 Tako da, u tom periodu povećati oprez i zatvarati kapije. Kod mužjaka to i nije problem koliki je kada ženka ode i oplodi se s kim stigne. 🙂 Pozzz

      Odgovori
  42. Ovako, ja imam ženku zlatnog retrivera koja je stara oko 3 godine. Vi pišete da su zlatni retiriveri inteligentni, strpljivi, mirni, prijateljski nastrojeni prema svima itd.. Moj pas je potpuno razlicit od toga sto vi govorite. xd ponekad pomislim da mi je pas glup itd jer me nikad ne slusa i 2 i pol godine nastojim da ga treniram itd. Moj prijatelj i prijateljica imaju takođe po jednog zlatnog retrivera koji su ujedno i brat i sestra od mog psa. Oni su elegantni, pametni, mirni, strpljivi, ne vole se prljati, zaobilaze lokve, glava im je uvjek visoko, uvjek hodaju umjerenim, elegantnim hodom, dok moj pas nije ni najmanje elegantan, ona jedva čeka da skoči i blato. Ponaša se kao neka svinjica. Meni to toliko ne smeta jer zivimo tik uz rijeku pa se uvjek moze okupat ali mojoj mami to uzasno smeta. Dok njezin brat i sestra mirno hodaju na uzici iza svoga vlasnika, mene moj pas vuce gdje ona hoce… Buduci da sam zensko jako mi je tesko obuzdat je jer je mnogo jaca od mene al poneka mi to i krene za rukom. Pokušavali smo je na sve moguce nacine dresirat, obuzdat pa smo je i veterinaru odveli na detaljan pregled. On kaze da je s psom sve uredu, da nikad nije vidio zdravijeg psa i da je u naponu snage. To da je u naponu snage je i istina. Njen brat i sestra nece potrcat za loptom kad je šutnem dok moj pas glumi Messija i juri za loptom. Msm da igra i bolje od Messija xD. Ne znam sta s njom nije ok. Zasto nije kao njen brat i sestra. Oni su osvajali mnoge medalje i tofeje na takmicenjima al moj pas ne moze ni na cestu izac da me ne povuce. Al makar ne bjezi od kuce. Mogu ostavit sve otvoreno nece otic. Ako nesto znate pomagajte :$$

    Odgovori
    • Veliki pozdrav… Evo jednog kratkog odgovora… Niste se od pocetka postavili kao gazda i on je to dobro iskoristio… Sa kerom treba raditi jos od faze steneta i neispustati ga kontroli.. To je Vasa greska a sto se tice prljanja, valjanja u blatu, hahaha, pa to je njihova slaba tacka, vecina retriveraa tj svi retriver obozavaju vodu, bare, kupanjee , valjanje itd. To Vas netreba zabrinjavati… Morate biti uporni sa dresurom, zakasnili ste i tesko ga je ubaciti u kolosek ali trudite se, neodustajte, oni su jako pametni i brzo uce.. Pozdrav

      Odgovori
    • Greška je u tome kako ste se postavili prema njemu od samog početka. Znači, u vama je problem. 🙂 Posavjetujte se sa stručnom osobom za dresuru pasa da vam pomogne, nikada nije kasno ali je sada svakako teže… Sreća je pa su pametni i brzo uče. 🙂 Srećno! 🙂

      Odgovori
  43. Imam labradora star 4 meseca pa me zanima posto kad sedim sa devojkom on ujeda nju cak i je zarezao na nju dok ga ona cuci i mazi ga.Cak je i skocio ka njenom licu.A sad ne znam dali je hteo da je ujede ili je ljubomoran pa bi hteo da znam. Da li je to normalno ili treba nesto da ucinim,hvala Nikola!

    Odgovori
    • Čista ljubomora psa koju treba rješiti mudrim i racionalnim posvećivanjem pažnje kako psu tako i djevojci. Dakle, da se niko ne zapostavlja i sve će biti ok! 🙂 Hehehe

      Odgovori
  44. Imam zlatnog retrivera, mužjaka starog 8 meseci, a kod mene je već 6 meseci. Ranije sam imao šarplaninku i bernedinca, i nikada nisu zatvarani u box ili vezivani. Ali ovoga sam morao da vežem. Uništio mi je ogradu u želji da pređe kod komšije, da bi posle 5 minuta stao uz ogradu u želji da se vrati. Sve biljke koje je našao je pregrizao, a počeo je da grize i vinovu lozu. Saksije su sve plomnjene, flaše, kese, papiri i ko zna kakvo đubre je po dvorištu. Nije mi jasno gde li samo nalazi taj otpad. Kupio sam mu svakojake igračke, ima drva koja glođe, a često dobije i kost. Znači ima dosta stvari za igru, ali uvek nađe nešto što ne bi trebalo. Mesečno mi napravi štetu od par hiljada dinara, pa sam počeo da se nerviram. Ne volim da imam psa vezanog, ali ne volim ni štetočinu. Šta da radim?

    Odgovori
    • Dobrodošao u klub retrivera štenadi! 🙂 To je sasvim normalno samo na vrijeme počni sa dresurom i biće kroz neko vrijeme sve ok. Dakle, rigorozne mjere i kazne kada krene da napravi nekakav belaj sve dok ne shvati šta smije a šta ne. Srećno! 🙂

      Odgovori
  45. Evo da se i ja oglasim, nisam dugo, posto vidim da je Djole malo nestao…

    Nemanja, pretpostavljam da je retriveru sad 8 mj., ako je i dalje ‘debeo’ onda redovno na trcanje sa njim i smanjiti obrok. Srecno!

    Nikola, moje misljenje je da ti je pas ljubomoran, osjeca da je ona tvoja djevojka i da je ti vise volis stoga misli da ces ga zanemariti i sl. pa se pravi pametan. Vecina pasa je takva tako da, bez brige, samo je ljubomora u pitanju.

    Zvezdan, jednostavno ga nauci ko je gazda, nauci ga da to ne smije da radi, bice tesko ali ce se isplatiti ako si uporan. Uz njegovu starosnu dob i ide da mu je sve zanimljivije osim onoga sto vec ima tako da, samo je stvar dresure. To je moje misljenje.

    Srecno svima! 😀

    Odgovori
  46. cao svima,jucer smo kupili zlatnog retrivera,zenka stara 2 i po mjeseca,izgledala je veselo kod uzgajivaca,u autu dok smo putovali je par puta povratila,ali nam je zena od koje smo kupili rekla da je to normalno jer nije dosad putovala autom,rekla je da joj skuhamo rize,mi smo sve to uradili,kupili smo i hranu u konzervi i u granula,ali ona ne zeli ni da pogleda u tu hranu,smo bjezi u cosak i cak se trese pa smo je umotali dekicu ali oni pobjegne opet,samo nas gleda,jutros je imala stolicu iako nije jela ni pila nista odkako je kod nas,molila bih vas za odgovor jako nam tesko pada to njeno ponasanje i ne znamo sta da radimo,da li je to normalno mozda dok se ne navikne na nas ili mozda ima neki zdravstveni problem,vakciu je dobila ali treba jos revakcinaciju obaviti uskoro.Unaprijed zahvaljujem,poz svima.

    Odgovori
  47. imam 2 pitanja…prvo-imam zenku retrivera (Asi) staru 16 meseci i muzjaka retrivera (Badi) starog 8 meseci,nisu iz istog legla.Nju sam dobila za rodjendan a njega sam kupila da njoj pravi drustvo a i da se pare…zanima me da li postoji sansa da ona njega odbije prilikom teranja?
    drugo-on sve jede i gricka i debeo je a lenj,samo spava i kao crnogorac je 🙂 dok je ona preaktivna i mrsava,nikako da se ugoji,sta da radim?Naravno i on je aktivan ali nikako kao ona…setam ih redovno…PozZ!

    Odgovori
  48. Pozdrav!Htela sam da pitam koliko cesto smem da kupam psa u reci,posto je navikao da ga redovno po lepom vremenu odvedem na kupanje.Hvala!:D

    Odgovori
  49. Ovi clanci su odlicni,a ja imam jedno pitanje za vas:Ja imam psa zlatnog retrivera za 20-ak dana puni 3 meseca i on sta stigne grize.Grize noge,odnosi cipele, cupa cvece…Da li ce se to promeniti? Ja znam da mu sad rastu zubi,ali stvarno puno grize stvari!!! Hvala unapred!!

    Odgovori
  50. Imam zlatnog retrivera od nepuna dva mjeseca i povraca, nece nista da jede.Vodili smo ga kod veterinara, primio je injekciju i malo bio bolje, kasnije se vratio u pocetno stanje. Sta da mu dajem?

    Odgovori
  51. Pozdrav,
    vec dugo vremena želim imati zlatnog retrivera ali moji su protiv toga jer su ubjeđeni da mu kod nas nebi bilo dobro jer imamo malo neograđeno dvoriste a i ja se jos uvjek skolujem…sada imam šansu dobiti štenca besplatno i nemam mnogo vremena za razmišljanje..pa mi molim vas recite da li je dovoljno da ima poprilično malen boks ali dovoljan za igru i kučicu rađenu po vašim mjerama….te da ga šetam,dresiram i puštam u prirodu 2-3 puta dnevno a u međuvremenu dok sam u školi bi se ponekad poigrala moja obitelj sa njime..imao bi oslobođen pogled na ulicu i na vecinu mog dvorista…brine me samo mali boks jer nece biti slobodan da trci konstantno i da li ce biti pre usamljen pogotovo na pocetku kad ode od porodice :/

    Odgovori
  52. Pozdrav svima imam muzjaka starog oko 4mjeseca, veoma je lijep sve pohvala na psa ali nekada zna kao da prekonta sto bi nas naraod reko hoce i da ugrize ali stranca nece nase u porodici sta bih mogao uradit da se to ne ponavlja i usput radio sam osnovne komande dresure i to je savlado, gricka sve redom od drveta do plastike nema cega nema.

    Odgovori
  53. Pozdrav svima, imam još jedno pitanje. Naš labrador Lunja je sada star 8 meseci, i do sad smo ga čuvali u stanu, stim što smo ga redovno šetali. Kako sam se preselio u kuću sa dvorištem imam veliki problem a to je da on neće da boravi u dvorištu bez nas, ni noću a ni danju. Cvili i uznemiren je, čak i ako nas vidi u kući, a i drvenu ogradu preti da malo po malo izgrize. Čak je počeo i da kopa tu kod ograde. Kako da ga naviknemo na dvorište jer će to biti njegovo novo mesto za boravak. Nadam se da ćete mi ubrzo odgovoriti, pošto je pomalo frustirajuće slušati ga. Pozdrav Nikola

    Odgovori
  54. Imam zenku retrivera, staru 10 meseci, pre 2 nedelje je imala teranje i vezala sam je kako bih je zastitila od drugog psa. Medjutim, ona se nekako oslobodila i najverovatnije je doslo do odnosa. Citala sam da zenke retriveri nisu dovoljno razvijene u tom uzrastu za trudnocu i da je bilo dosta smrtnih slucajeve. Mnogo sam zabrinuta i ne znam cime da je hranim da je ojacam i pripremim za eventualni porodjaj i samim tim smanjim sansu da joj se nesto lose desi. Bilo koji savet bi mi znacio puno…Unapred hvala

    Odgovori
  55. Znam Zlatnog retrivera koji je prilikom dresure sa jelom ugrizao svoga gazdu. Jednom njenog tatu i jednom nju.Zanima me da li je to normalno i sta dalje sa tim psom?

    Odgovori
  56. prije svega pozdrav svima,evo i mene među vama…..ovako,kupio sam ženkicu retrivera,zove se Azra,stara je 3 i pol mjeseca….kod mene je 20 dana,u tih 20 dana smo naučili sjedi,lezi,dođi,donesi,čekaj….i naučila je šetati uz nogu bez povodca,jako je poslušna i umiljata,prekrasna pasmina……jedino me muči,kada šetamo sa povodcom,ona jednostavno legne i neće šetat,čak se tada ne odaziva na komandu dođi….dali je to kod njih normalno,malo tvrdoglavi….

    Odgovori
  57. Mi imamo retrivera koji je sada 11 mjeseci, imamo jedan problem, počeo nam je bježati iz dvorišta, preskoči ogradu koja je skoro 2 m. Prije nije to radio, onda je počeo provlačiti se ispod žice, to smo riješili tako što smo postavili drvenu ogradicu…sada preskače. Susjedi se žale…. ne znam što da radimo!
    razmišljali smo već da ga poklonimo nekome, ali žao nam je.
    Ima tko prijedlog?!

    Odgovori
    • Vanesa, ja sam imao isti problem……on trazi partnericu za parenje. Preskocice i kucu ako bude potrebno! Ovo se desava samo u kratkom periodu u godini pa se ne moras previse brinuti.

      Odgovori
  58. Imam zenku retrivera,stara je 2godine.. zbog velikog broja obaveza nisam uspela totalno da se posvetim,kupala sam je i igrala se s njom kada sam stizala i naravno hrranila redovno, ali nisam imala vremena za dresuru,da li je kasno sada ?

    Odgovori
    • Zdravo saska!! Kazu da je kasno ali zlatni retriveri su veoma inteligentna rasa tako da bi mozda i uspela da to izvedes uz puno nagrada!!!! Srecnoo

      Odgovori
  59. Ljudi imam problem imam zenku zlatnog retrivera i stara je 3 meseca i non sto nosi obucu,srecom samo po dvoristu ali dosad je pocepala par cipela…..ne planiram da je drzim u boksu ali ne znam kako da je odviknem od toga? 🙁

    Odgovori
  60. Treba da dobijem stene koje je staro 6 meseci… Pa me zanima da li je prestar za adaptaciju i da li ce prihvatiti novu porodicu?
    Hvala unapred. Pozdrav 🙂

    Odgovori
  61. Imamo muzjaka starog skoro dve godine, imamo veliki problem sa krpeljima. stavili smo mu ogrlicu Skalibur ali ih on i dalje ima. danas smo ga kupali i suprug je skinuo bar 5 kom, Ima li nesto bolje od ove ogrlice?

    Odgovori
  62. Imam zlatnog retrivera, muzijaka, starog 9 mesecu. Prvih 5-6 meseci je proveo u kuci sa decom a posle smo ga iselili u box . Pre desetak dana smo potpuno ogradili dvoriste i pusten je stalno. Medjutim poceo je da laje na svakog prolaznika pored ograde i prakticno ne prestaje da laje ceo dan a i da pokazuje agresivnost ka svima koji ulaze u dvoriste. Da li je ovo normalno ponasanje?

    Odgovori
  63. Imam zlanog retrivera. Ima oko 2 godine. Prosle godine u ovo vreme sam ga dobio, znaci sa godinu dana. Onaj od koga sam ga uzeo je covek koji ga je privremeno hranio. Jedno jutro je bio zavrsio u necijem dvoristu, vlasnici dvorista su probali da nadju njegovog gazdu ali nisu uspeli i dali ga tom coveku. Dok je kod njega bio neko ga je gadjao necim (kol’ko ja mislim) i Napravio mu ranu na desnoj strani glave. Jaq sam mu to mazao svaki dan sa kremom dok nije zaraslo, taman kad je malo zaraslo on sapicom uzme i sve ponovo izcese, verovatno ga je svrbelo. Hvala Bogu, sad uopste nema ni traga od tog oziljka, ali bukvalno.
    Kada sam ga dobio, bio je mnogo tuzan, plasljiv. Nije nikome smeo da pridje.
    Stalno smo ga zatvarali u dvoriste jer je hteo da pobegne. Nekoliko puta je ostajala kapija otvorena i bezao je, srecom smo ga brzo nasli i uhvatili. Dugo vremena sam provodio sa njim, po 3,4 sata dnevno sa njim mazeci ga. Posle mesec i po dana se oslobodio. Izdresirao sam ga, da hvata lopticu skokom, da je donosi, da skoci i zagrli sa sapama, da ide uz nogu.
    Danas je to jedan veoma samouveren pas. Kada je kisa, kada grimi, za njega se ne bojim. On seta usled provale oblaka. (Plasio sam se da ne bude po tom pitanju drugaciji kao sto je od mog strica isto zlatni retriver, koji se plasi kad pada kisa, uvode ga u kucu i maze ga dok ne prodje. Jednom im za malo nije uginuo od straha koji je doziveo. Bilo je pitanje da li ce preziveti) Eto, svima preporucujem da udome bilo koje kuce jer koje god da je, svako se zavoli.

    Odgovori
  64. Zdravo imam stene zlatnog retrivera ima skoro 3 meseca danas sam ga ucio oglici i povodcu ali se bunio dok sam mu stavljao povodac na ogrlicu na koju je lepo reagovao pokusavao sam vise puta ali nije hteo sam je stajao i gledao i cim bi mu priblizio sagnu bi glavu!!Sta da radim

    Odgovori
  65. potreban mi je savet u vezi ishrane stenca zlatnog retrivera… nasli smo i udomili stenca, napustenog na obliznjem igralistu, zdrav je, „debeo“ 🙂 , jedna prava umiljata veselica… nema vise od mesec i po dana… sta mu je najkorisnije, cime da da ga hranimo i koliko cesto treba da ima obroke? unapred zahvalne Jelena i njena ljubimica Sara…

    Odgovori
  66. imamo stenca zlatnog retrivera uzeo ima malo vise od dva meseca dobio je tabletu protiv parazita i za koliko dana najvise treba da primi vakcinu a ujedno nece da jede granule

    Odgovori
  67. Zdravo svima. Dobila sam z.retrivera na poklon, imam ga vec nekih 2ipo nedelje, sjutra puni 3 mjeseca. I divan je, vec se navikao na kucu, na nas ukucane, sve nas vec prepoznaje i svima se raduje (nekako radosnije i razigranije nego sa gositma 🙂 il ja malo umisljam jer smo svi opcinjeni njime). E sad, nije nam prvi pas, tata se dugo bavio lovom pa smo imali lovacke pse i vec polako ucimo gdje je mjesto za nuzdu, gdje spava. Ta neka osnovna pravila ponašanja znam kako da savladam. Čak se navikao i na povodac drugi dan. Grize sve sto stigne, fetis su mu carape 🙂 al hvala Djole na tvojim komentarima iz njih shvatih da cu da izludim dok ga ne naucim da ne grize ljude dok ga maze, al bitno da nauci. Biću strpljena spasena 🙂 Nego moj problem je sljedeci, laje kad se jede, kad bilo ko jede on laje i trazi da mu se

    Odgovori
  68. Zdravo, imam retrivera statrog 4 godine ali i jedan veliki problem. Naime, lovi ježeve po travnjaku oko kuce! Nisam do sada cuo da neko ima ovakav problem pa nisam uspio da ga rijesim. Ako probam da mu ga oduzmem on bjezi i stisne ga jace pa se bojim da ce mu se bodlje zabiti i izazvati neku infekciju. Kada ga vec pusti, a to zna biti i poslije dva sata, onda ima milion buha o ostale gamadi po glavi a cesto se zna desiti da nakon toga povraca. Napominjem da do sada ni jednog ježa nije uspio ubiti pa ne kontam u cemu je fazon!

    Odgovori
  69. Imam pitanje za nekog strucnog ko mi moze objasniti zasto moje stene od dva meseca voli mnogo da grize i napravi facu kao krvolicni pas i zasto jos uvek ne mogu da ga naucim da ide u wc vec to obavlja u stanu

    Odgovori
  70. Zdravo,mom štencu su sada nepuna 2 mjeseca i brine me to sto mu se ispod donje vilice pojavila oteklina .inace ga to ne boli ali ne znam sta moze biti ,pa ako mi možete pomoci ..

    Odgovori
  71. Cao svim! Sestra i ja vec duze vreme zelimo psa, i sad nam se ukazala prilika da dobijemo stene zlatnog retrivera. Mi smo presrecne jer je to zlatni retriver. 🙂
    Medjutim, zivimo u stanu koji ima 60 kvadrata, pa se plasim da mu bude malo mesta i da nece moci da trci, igra se itd kao sto bi u dvoristu. Iako bismo se mi pobrinuli da ga setamo sto cesce. Inace kraj u kome zivimo je miran i ima jako mnogo parkica. Bilo bi voljeno kuce jer ga bas zelimo, samo se plasim da ce mu biti malo prostora. Ako neko moze da me posavetuje bila bih zahvalna. Pozdrav svima

    Odgovori
  72. Pozdrav svima.Imam stene zlatnog retrivera staro 3 meseca.Kod mene je samo deset dana. Za sada je sve ok, lepo jede, malo manje se igra ali to je valjda zato jer se nije dovoljno upoznalo.Pošto je sada zima a ja nisam obezbedio boks morao sam da ga zavežem. U početku je bilo tesko pas je zavijao par dana konstantno ali sada je dobar. Zanima me posto po ovako velikom snegu malo ali bas malo vremena provodim sa njim, da li to moze da ostavi neke posledice po njega, da li on tuguje jer stvarno nemogu da ga pustam po dvoristu po snegu i blatu. Inače bilo je toplo dva dana i pas je bio pusten ali sada mislim da ce bar 10-15 dana biti zavezan.UNAPRED HVALA. POZZZ…

    Odgovori
  73. Pozdrav svima .Moj pas ženka retriverka ,stara je godinu dana .Dosta je neposlušna slušala je neke zapovijedi sjedi i daj šapu .Sada skače na svakog ko uđe u dvorište kako je malo socijalizirati ,kada se kreče sa dresurama .Ona je jako umiljata voli loptu i igranje kad je na povocu jako skače na nas.

    Odgovori
  74. Imam zlatnog retrivera starog skoro 3 meseca, i naucio je osnovne komande. Cula sam da ne smem da ga vodim u setnju dok ne napuni 6 meseci da mu se ne bi iskrivile noge, je l to istina? Imamo veliko dvoriste u kojem uziva i zao mi je da ga ne odvedem dalje od toga.

    Odgovori
  75. Postovani, imam belog retrivera star 6 meseci. Do sada je lepo napredovao osim sto je pre dva meseca imao problem krpelja… koji smo domah resili odveli kod veterinara i tada je primio serum. Pre sedam dana je poceo slabije da jede samo keks i tako nesto laganije. Postao je nekako drugačiji – pasivniji sto nije karakteristično za njega. Napominjem da dosta „bali“ i stalno nesto grize. Posto boravi u dvoristu često nadje neki predmet grize igra se, pa se bojimo da nije se nečim „otrovao“, progutao nešto i sl. Stolica u redu, ne povraća, urin ok. Šta bi moglo biti u pitanju , zasto odbija hranu ?

    Odgovori
  76. Zdravo IMAM STENE zlatnog retriverA koji ima 42 dana i imam mali problem kada izlazimo u setnju stavim joj povodac i kada krenemo samo sjedne ili legne i nece da krene i naravno povodac grize zeli da joj skinem…. sta da uradimmm imatel neki predlog

    Odgovori
  77. Imam zlatnu retriverku staru 3 godine, kad god zelim da je okupam bezi od mene nece ni da udje u vodu pa je kuoam bas kad je prljava i to moram da je drzim da bi se kupala, plasi se vode pa sam htela da pitam, kako da je naviknem na vodu? Inace je ona dovra,vesela nista joj nije samo me nervira sto nece da se kupa.. Pozz 🙂

    Odgovori
  78. Imam zlatnog retrivera, 3 mjeseca. Veoma je pametan, umiljat, maza mala, dobrica. Voli da se igra i stalno mi odnosi patike, papuce sve sto nadje, zloco moj. Volim ga neoposivo, to je jedno stvorenje koje se zavoli na prvi pogled. On je moj najbolji prijatelj, lad sam najtuznija on me nasmije i oraspolozi. Moj vjecni prijatelj.

    Odgovori
  79. Postovani,
    imam stene zlatnog retrivera.Tek je stigao, imao je dosta buva, posle odlaska kod veterinara, dobili smo sampon za kupanje.Okupali smo ga dva puta, ali buva jos ima.Kako se resiti toga, s obzirom na to, da moramo da ga drzimo u stanu?

    Odgovori

Leave a Comment