Izrada kućice za zlatnog retrivera

Nećete imati velikih problema ukoliko se odlučute da psa držite u stanu. Vrlo su zahvalni za održavanje i pas vam neće praviti „neprilike“ po tepihu, nameštaju i invertaru stana. Ipak, punu lepotu i gracioznost zlatni retriver će pokazati ukoliko psa držite u dvorištu.

Prvi korak je formirati boks. Osnovna stvar na koju morate obratiti pažnju kada je boks u pitanju je izrada kućice. Kućica mora biti odgovarajućih karakteristika tako da omogući da se pas kvalitetno može skloniti od kiše ili hladnoće. Veličina kućice ne sme biti proizvoljno određena. Ona mora biti takva da je dovoljno prostrana da bi se pas u njoj komotno osećao, ali sa druge strane ne sme biti prevelika jer tako pas neće biti u mogućnosti da se ugreje toplotom svoga tela u zimskom periodu.

Jesu zlatni retriveri pametni psi ali ne verujem da čete uspeti da ga naučite da otvara i zatvara vrata svoje kućice 🙂 Šalu na stranu, u zimskom periodu morate nekako obezbediti otvor za ulazak u kućicu. Naša preporuka je da postavite neku tkaninu. Tako će pas nesmetano moći da pristupi unutrašnjosti kućice a opet imaće zaštitu od vetra i hladnoće.

U našim krajevima oblačnost dolazi uglavnom sa zapada a ređe sa istoka (košava). Ovo je bitan podatak jer nam omogućava da ustanovimo položaj kućice. Neka preporuka je da otvor kućice bude okrenut prema jugu.

Redovno čišćenje kućice je obavezna stavka i da ne biste morali da se kao vaš ljubimac kroz otvor uvlačite u kućicu savet je da u izradi obratite pažnju na mogućnost da se krov kućice otvara ili ukloni. Na taj način vrlo lako možete očistiti unutrašnjost.

Kućica za psa (dimenzije kućice za zlatnog retrivera)

kućica za psa

Da vidimo koje su sada potrebne dimenzije kućice za našeg retrivera. Pogledajte sliku pa ispratite objašnjenje.

  • Dakle visina kućice (između dve bordo linije) je takva da odgovara visini psa. Retko kad će se on u kućici ispraviti u punu visinu ali je ipak bolje da se izradi dovoljna visina.
  • Veličina otvora (plava linija)  mora biti za oko 5-6 cm veća od maksimalne visine trupa grudnog koša psa.
  • Širina kućice(zelena linija) obavezno mora biti takva da pas može da se okrene celom svojom dužinom u njoj.
Što se same dimenzije kućice za zlatnog retrivera tiče najbolje je da ispoštujete sledeće mere (u pitanju su unutrašnje mere).

  • dužina kućice  – optimalno je 90 cm
  • širina kućice – 70 cm
  • visina kućice – 75 cm
Kućica sa slike se postavlja na cokle ili neku drugu osnovu da bi se sprečilo ulazak kiše ili snega, a moguće je napraviti i kućicu koja ima dasku na pragu kao na gornjoj, prvoj slici. Ukoliko pravite taj tip kućice obratite pažnju da visina otvora ne bude mala tj. dodajte za visinu te daske koja sprečava ulazak vode i  snega. Ala sam ga majstorski zakomplikovao u objašnjenju, a i sami znate o čemu govorim. Tj. o čemu pišem 🙂
Sviđa ti se tekst? Klikni dole na fejsbuk lajk dugme ili tvitni i podeli sa drugima.

38 thoughts on “Izrada kućice za zlatnog retrivera”

    • Naše zime nisu preterano jake u toku većeg dela godine tako da retriver nema poteškića da izdrži zimski period u spoljašnjoj sredini. Ipak, u danima kada je temperatura duži period ispod nule valja se potruditi da se pas dodatno zaštiti, pa čak i drži u zatvorenom.

      Dakle kada je reč o snegu i tako da kažem normalnim zimskim uslovima zlatni retriver nije preterano osetljiv.

      Ono što je bitno kod držanja psa spolja je činjenica da su retriveti vrlo socijani i druželjubivi psi kojima je potrebna bliskost. U suprotom se može desiti da dobije poremećaje ličnosti poput agresivnog, ćidljivog, plašljivog…. psa. Dakle, posebno ako se pas drži spolja bitno je da mu se redovno poklanja pažnja i vreme.

      Odgovori
  1. Puno hvala bas ovih dana se pripremam da napravim kucicu za svog novog ljubimca retrivera i puno mi znace ove dimenzije koje si naveo da bih znao odakle da pocnem.

    Brine me samo da li ce on prihvatiti kucicu tj da li ce otici u nju i spavati u nju jer koliko vidim sada se ne odvaja nocu od ulazna vrata kuce gde ja zivim 🙁

    Odgovori
    • Neka posude sa hranom i vodom budu blizu kućice. Na taj način će pas steći naviku „sigurne zone“ i rado će dolaziti oko kućice. Nakon kratkog upoznavanja sa teritorijom lako će prihvatiti boravak u kućici. Ovo je naravno slučaj ako nemate boks.

      Sa boksom je mnogo lakše jer u tom prostoru jedinu zaštitu pas ima u kućici pa će je odmah prihvatiti.

      Hvala vama na komentaru 🙂

      Odgovori
      • I vama puno hvala na pomoci i savetu. Upravo to sam i uradio tj kod kucice sam stavio hranu i vodu. Ovih dana pravim joj novu kucicu posto je ovo nesto prirucno od blokova. Nadam se da ce u novoj sada kada dodju hladni dani da ulazi sama ili u krajnjem slucaju malo i da je vezem neko vreme dok se navikne?

        Jos jednom moram da pohvalim odlican blog samo nastavite zelim Vam puno uspeha.

        Odgovori
    • Najbitnije je da se kućica podigne od tla. Tlo akumulira hladnoću i prenosi na okolne predmete tako da je vrlo bitno da kućica ne leži direktno na zemlji. Odignite na cokle ili na manje palete. Unutrašnjost je najbolje popuniti starom prostirkom ili ćebetom. Zidovi kućice nisu tolko bitni da se izoluju, pre je pomoć ako se postavi zaštita na ulaz u kućicu.

      Odgovori
  2. Naisao sam na jedan tekst u kom se kaze da je zalosno drzati retrivera u boksu, ili dvoristu. Treba da nabavim zlatnog retrivera, i mislio sam da ga drzim u boksu, u svom dvoristu. Naravno, setao bih ga i posvecivao bih mu paznju… Da li je to dovoljno, ili ga je neophodno drzati unutar kuce? Hvala.

    Odgovori
  3. EVO IZVODA IZ TOG TEKSTA: rešenje tipa boks ili dvorište nije dobro jer zlatni retriver nije pas koji lako podnosi usamljenost i odvojenost; naprotiv, to je izuzetno socijalno biće stvoreno da bi svaki trenutak vašeg života podelio sa vama.Zlatni retriver u dvorištu ili boksu najčešće postaje ili destruktivan ili depresivan, tužna slika napuštenog bića. Na kraju će i vama samima držanje takvog psa postati više patnja nego zadovoljstvo, i mesto da ste dobili jedno veliko prijateljstvo i radost, dobili ste jedan veliki problem.

    Odgovori
  4. imam psa zlatnog retrivera starog 7meseci. zivi u kucici u dvoristu i brine me da li ce moci da podnese ovu hladnocu ili cu morati da ga premestim u nekoj zatvorenoj prostoriji? imam jos jedan problem-mnogo smrdi, a nisam htela da ga kupam jer je veoma hladno napolju. SAVET PLSSSSSSSS

    Odgovori
  5. Psa treba kupati jednom mesecno specijalnim samponom za njih koji kosta nekih 150-200 din. Ja svog psa leti kupam u dvoristu, a zimi u kadi i to na svaka dva meseca, sve zavisi. Samo ga nemoj odma tako mokrog pustati napolju vec ga dobro prosusi fenom.

    Odgovori
  6. Imam zlatnog retrivera staru malo vise od godinu dana…ona uskace u sneg i valja se…hteo sam da pitam da li to moze da joj naskodi? Ona je izlazila po najvecim minusima da se igra u snegu…

    Odgovori
    • Ako je to zlatni retriver od 6 mes. onda on vec zna osnovna pravila ponasanja ali postoji lek.Pustite ga da trci slobodno po dvoristu ako je dvoriste zatvoreno.Sigurno ima male traume od zatvorenog prostora.Postepeno ga pustajte ukucicu i svaki put sve duze.PPOOOOOZZZ

      Odgovori
  7. Napravio Sam box i kucicu za zl.retrivera,Ali ona i ne pokusava da udje unutra jer imam veliko dvoriste sa travnjakom…navikla je da spava u prizemlju gde je vesernica i garaza,iskreno mi je zao da je zatvaram u box.ima 4meseca i vesela je jako.Da li predlazete da aktiviram box obavezno ili da je pustim da bude kako ona hoce.hvala pozdrav

    Odgovori
  8. Zelim stene zlatnog retrivera, pa me zanima kako bih ga naucila da ne vrsi nuzdu u kuci, (posto cu ga kao malog drzati u kuci)! I da li bi stene bilo nemirno i pravilo haos dok sam u skoli? (:

    Odgovori
  9. Imam zlatnog retrivera zenku staru 2,5 mjeseca primila je prvu vakcinu prije 5 dana ali imam problem sa hranjenjem. Slabo jede (dajem joj granule za juniore) i poprilično je mrsava do sada je cak dva-tri puta povraćala vodili smo je veterinaru ali on kaze da to nije nista. Molim vas pomozite mi ne znam sta da radim i sa cime da je hranim a inače je veoma vesela i nalazi se u dvorištu.
    Molim vas za savjet što prije.
    Hvala unaprijed

    Odgovori
  10. Imam jedno pitanje,moj retriver ima 11 meseci,u sustini je mnogo dobar,velika je maza,voli puno da se igra, ali me pomalo plasi to sto kada ga izvedem u setnju ponekad se ponasa agresivno,laje na poneke pse,i kada laje dize usne,interesuje me da li je to normalno,i kakom da ga odviknem od toga,strah me je sada da ga pustim jer ne znam da li bi napao nekog psa ????? da li moze neko u vezi toga da mi pomogne,hvala unapred!

    Odgovori
  11. Moje stene zl.retriver „Leo“ ima svega tri nedelje.Juce sam ga vodila veterinaru posto je bio tuzan i nije jeo ,a primetila sam i male gliste u izmetu. Danas mu je bolje i jede pošto je dobio antibiotik i lekic za parazite.Jedva cekam da bude stariji i da dobije tu prvu vakcinu. Veterinar kaze sa sedam nedelja. Dali moze i pre?Posto se plasim da se opet ne razboli?Hvala Vam na savetima odlicni ste. (y)

    Odgovori
  12. Pozdrav ,zelim da nabavim stene Zlatnog retrivera i zanima me da li mu je potrebno cetkanje i kupanje i ako jeste koliko puta i kada?
    Hvala unaprijed Suppp stee ;))))) <3333

    Odgovori
  13. Mozete li mi reci nekoliko kratki zanimljivosti o zlatni retriverima?
    Ove zanimljivosti su korisne ali i duge da se prepisuju.Zato vas molim da mi posaljete 5 kratkih zanimljivosti,ne o izradi kucice nego o rasi….
    Cekam vas odgovor

    Odgovori
  14. Uskoro cu nabaviti stene zl.retrivera staro 3 meseca (musko). Zanima me da li odmah mogu da ga prebacim u dvoriste,u box sa kucicom? Stalno cu provoditi vreme sa njim i nece biti cesto sam. Ali ipak se bojim kako ce reagovati kada neko vreme ostane sam u boxu? I sa koliko meseci mogu da pocnem sa dresurom psa (da ga ucim da ide u setnju sa povodcem?) Molim vas za pomoc!!

    Odgovori
  15. Imam zenku zlatnog retrivera stara je 17 meseci, ali u poredjenju sa drugima iz istog legla ona je znatno sitnija od njih pa bih vas zamolio da mi pomognete, da li je u pitanju ishrana, posto joj granule mesam sa hranom koju i ja jedem ili je mozda nesto drugo? Hvala unapred

    Odgovori
  16. Zelimo da kupimo psa i nemozemo da se odlucimo,ali najverovatnije ce to biti zlatni retriver,a mi zivimo u stanu.Da li ce psu biti tesko boraviti u stanu i sa li ce mo ga moci nauciti da ne uneredi tepih , ili krevet?

    Odgovori
  17. Ovako sam ja to napravio …kauboj vrata,otvaranje na unutra i na spolja,bez problema koristi prolaz…I bas uziva u svojoj kucici…Pozdrav.
    [img]http://www.dodaj.rs/f/2c/vM/4JQ0h62P/img20130405065146.jpg[/img]
    [img]http://www.dodaj.rs/f/O/pg/W9qPEWZ/img20130405065226.jpg[/img]

    Odgovori

Leave a Comment