Teranje kod ženke zlatnog retrivera

Većina zdravih i održavanih ženki dva puta godišnje dobija takozvano teranje odnosno ulazi u proces ovulacije. Razmaci između menstrualnih ciklusa su najčešće ravnomerni i iznose šest meseci. U nekim slučajevima ovaj vremenski period može biti i duži ali to nije znak za uzbunu.

Samo teranje se odvija kroz dve faze:

  1. U početnoj fazi na ženki se primećuju promene u vidu oticanja polnog organa. Verovatno ćete videti ženku kako se često “pere” u regiji reproduktivnog organa i to je prva naznaka da nadolazi period teranja
  2. Druga faza je samo isticanje krvi ili menstruacija i ona obično traje 21 dan (tri sedmice). Krv može biti svetlija ili tamnija dok količine koje ističu takođe variraju. Za vas kao vlasnika je veoma bitno da zabeležite datum kada je počela menstruacija. Ovo je značajno iz razloga određivanja plodnih dana. Naime nova jajna ćelija je spremana za oplodnju između desetog i četrnaestog dana. Ukoliko želite leglo to su plodni dani kada ženki možete dovesti mužjaka. Naravno ukoliko ne želite da parite ženku veoma je bitno da je izolujete od mogućih kontakta sa mužjacima upravio u periodu plodnih dana.

Ženke u periodu plodnih dana prihvataju prisustvo mužjaka i one same luče mirise koji privlače udvarače 🙂  Čak neke ženke imaju toliko izražen nagon da možete očekivati da će vam pobeći iz dvorišta ukoliko im se ukaže prilika. Takođe, mužjaci koji bi došli do vašeg dvorišta će sve učiniti u pokušajima da eventualno pređu ogradu i dođu do ženke. Stoga oprez!

Ukoliko ste se opredelili za parenje, mladunce možete očekivati kroz devet nedelja odnosno oko 63 dana. Ukoliko se dogodi da je dan porođaja nakon 65 dana od začeća preporučujemo da pozovete veterinara jer može doći do poteškoća i komplikacija koje može da spreči samo edukovana osoba. Nestručni porođaji su rizik kako za štence tako i za sam život vaše zenke zlatnog retrivera. Ishrana ženke nakon porođaja je takva da ona dobija jaku i vrlo tečnu hranu koja se lako vari. Veoma je važno da u periodu nakon okota proveravate temperaturu ženke koja nikako ne sme da pređe normalnih 38 stepeni. U slučajevima povećane temperature odmah pozvati veterinara.

O održavanju novog legla i detaljima ishrane i razvoja štenaca pisaćemo u nekom od narednih tekstova.

Kliknite na dugmiće ispod i podelite ovaj tekst na Fejsbuku, Tviteru i drugim društvenim mrežama i pomozite i drugima da dođu do vrednih saveta.

54 thoughts on “Teranje kod ženke zlatnog retrivera”

    • Sasvim je normalno da ženka prvo teranje dobije u periodu od 9 do 12 meseci starosti. Može se dogoditi i sa par dana nakon 8 meseci. To je zaista individualno i ne može se sa sigurnošću precizirati.

      Hvala i vama na podršci 🙂

      Odgovori
    • Odlično pitanje, super što ste postavili jer verujem da je od pomoći mnogim vlasnicima. Odgovor je jednostavan: ne treba pariti. To što je ženka dobila teranje znači da su njeni reproduktivni organi zdravi, funkcionalni i potpuno spremni za cikluse i procese začeća. Ali to ne znači da je sam pas fizički dostigao potpunu zrelost i razvoj.

      Naime, retriveri se grubo govoreći razvijaju do otprilike 18tog meseca. Dok ne napune tih godinu ipo dana oni neprestano rastu, procesi u organizmu jačaju sintezu proteina čime formiraju mišićnu masu, kalcijum iz ishrane se preusmerava na kosti i slično. Eventualno začeće u tih 9 do 12 meseci starosti bi dovelo do toga da se dobar deo hranljivih materija preusmeri na razvoj mladunaca što je potpuno prirodno, ali nepovoljno po jedinku koja nije dostigla fizički maksimum.

      Postoji medicinska praksa da su mladunci tako napredni da krenu da troše velike količine kalcijuma što dovodi do stanja eklampsije (Eclampsia) pri čemu ženka može da smrtno strada.

      Kao što vidite ne preporučuje se parenje u prvom teranju, sačekajte da ženka dostigne punu fizičku snagu i zrelost i potpom možete sa velikom sigurnošću i radošću planirati leglo.

      Srdačan pozdrav.

      Odgovori
      • Moja ženka zlatni retriver ima 9 mjeseci i ima prvu menstruaciju,no imam problema sa psima koji joj stalno dosađuju tj. ujutro ih je puno dvorište i ne znam kako da ih se otarasim sada je kroz noć zatvaram no oni dolaze i danju i nekako uspiju preskočiti ogradu pa se bojim da je ostala trudna, mene zanima kako ću znati da li je trudna i što da onda napravim?

        Odgovori
  1. Ima zenku retrivera koja se parila 8. decembra ali nisam skroz sigurna da je ostala skotna, kako da sto posto budem sigurna i kakve uslove joj treba pripremiti za okot sa obzirom na ovo hladno vreme i sneg, hvala u napred, brankica

    Odgovori
    • Da li to parenje mora biti bas u odredjeno vreme ….. sta ako neko hoce da pari a ne moze da nadje muzijaka zlatnog retrivera ? Da li se izmedju tih 6 meseci moze pariti ili samo u toku ovulacije ?
      Nisam najbolje razumela tekst iznad … tako na obavestenju hvala unapred 🙂

      Odgovori
  2. Htela bih nešto da vas pitam..Imam ženku retrivera i ovo joj je 4 ili 5 godina života i sada je po 1. put dobila teranje.Imamo i mužjaka u komšiluku i vrlo je dobar ali je problem to sto mi u petak idemo na more.Da ostavim moju kucu drugome da je vodi na parenje ideja mi se uopšte nesviđa, ipak, ona je moja mala kucika…Pošto idemo u petak uveče a vraćamo se oko 2,3 jula da li će joj „menstruacija“ još uvek trajati i da li će joj i tada biti tako zvani plodni dani?? 🙂 Pozdrav.

    Odgovori
  3. imam zlatnog retrivera i sada je u 1. fazi menstruacije ali nam je bila pobjegla i parila se sa nekom lutavcinom pa me zanima da li ce sigurno zatrudnit, i dali je mogu vodit kod muzijaka ( zlatnog retrivera ) da se pare .

    Odgovori
  4. imam zenku zlatnog retrivera staru 1 ipo godinu pario sam je 15 ili14 marta 2012 godine kada treba da se osteni i koliko nosi zenka zlatnog retrivera.

    Odgovori
  5. Ja imam ženku i imala je prvo teranje i tada je nisam pustio da se pari, a drugo teranje bi trebala da ima sa 16 meseci, da li mogu da je pustim tada da se pari ili da sačekam sledeće teranje?

    Odgovori
  6. poz kako mogu predvidit da je ona kotna evo 16.10 mi je pobjegla van nije ju bilo citav dan tad ju teralo pregrizla boks sve ja napravila da pobjegne..,,ona je ogromna mislim da je skotna…dal je moguce da ju taj dan uhvatilo?

    Odgovori
  7. Imam zenku zlatnog retrivera, koja je stara 18 meseci. 24.02.pustila je krv i to je vec drugi put. Prvi put je bilo u avgustu.
    Da li je ona zrela za parenje ili da sacekamo na sledece teranje?
    Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovori
  8. Nasa Ina je stara dve godine ovo joj je prva trudnoca al postoji problem.Parili smo je 9 i10 dan od pocetka krvarenja sa muzjakom njene rase tj.zlatni retriver ali je 13 dana provalio neki komsijski avlijaner I sad joj je po prvom parenjuu66dan jos se nije ostenila.Strah me je da kucici nisu od avlijanera ili ako su od prvog muzjaka zasto se jos nije okotila .veceras ce sigurno krenulo joj je mleko I pocela je da se sprema nadam se da ce biti sve u redu sa njom

    Odgovori
  9. Imam jedan problem oko uparivanja mojih retrivera,zenka je u fazi parenja ali ima problem prilikom samog uparivanja.Rep podize,pusta muzjaka da je zaskoci medjutim kod samog trenutka kada se spajaju polni organi {muski-zenski} ona se izvlaci i gura muzjaka od sebe.Nadam se da ste me razumeli.Da li ona ima neke bolove tada ili sta?pomozite mi.Hvala unapred.

    Odgovori
  10. ufff….vidim da ovde svi pisu o teranju zenke, ali nigde da nadjem kako pravilo pariti muzjaka i zenku. naime, tek danas sam cuo da se muzjak i zenka pare „dupe-uz-dupe“ (da prostite na izrazu, ali ne znam kako drugacije da opisem situaciju). ja imam muzjaka, zove se Srecko, i veceras sam ga vodio da se pari sa jednom zenkicom po imenu Beki. e sad – i vlasnica zenke i ja nemamo apsolutno nikakvog iskustva po tom pitanju, a njih dvoje su relativno brzo „odustali“ od parenja (on je nju zaskocio, pokusao da odradi posao, ali je ona u jednom momentu zacvilela i svaki sledeci njegov pokusaj da je „uzjase“ je ona propratila rezanjem, iako je svaki put pomerala rep u stranu kada bi se on nasao iza nje). zamolio bih vas za savet (ili ako ima neki klip) da pogledam kako se to radi, jer bih voleo da Srecko ima potomke (da ne spominjem da ima puno prijatelja koji su veoma zainteresovani da te stence kupe od mene, mada ih ja ne bih prodavao vec poklanjao…pa ako ima i ovde zainteresovanih koji zele stene ritrivera, ako sve prodje kako treba, dobice ga na poklon od mene).
    Unapred hvala na brzom odgovoru (pa makar i na mejl, ne morate ovde ako smatrate da ne treba).
    P.S. puno pozdrava od mene i Srecka iz Novog Sada 🙂

    Odgovori
  11. Pa pobogu ljudi…… Pre svega, morate dobro biti upoznati o tome kako gajiti i drzati psa da se ne bi ovakve situacije desavale… Znam da svako zeli drzati psa, ali, zelja nije isto sto i znati i gajiti kako valja.. Pas je kao dete u prvoj takozvanoj beby fazi, sto znaci da mu treba tretman kao kod bebe a kada odrsate morate ga tretirati kao odraslog clana porodice i snositi se sa uspesima i padovima, tj trudite se da padovi nepostoje. Vidim ovde ljudi vec pitaju da li zenka moze da se upari vec sa prvom menstruacijom??? Pobogu, Vama je stalo samo da stancujete stence i uzimate sitne pare? To nije resenje!!! Resenje je cuvati s`ljubavlju, odnegovati da lici na psa, gledati sa kojim psom parite, da to bude zdravo i kvalitetno leglo, pedigre takodje a ne stancati stence i mislite da ste postigli vrh, NE. Ja imam retrivera i treba videti kako on izleda sa 9 meseci, jos je stene a izgleda kao odrastao pas… Ko zeli dalju saradnju neka se slobodno javi… pozz svima

    Odgovori
  12. Zanima me do kad nije kasno prvi put pariti zenku zlatnog retrivera? Moja u aprilu puni tri godine sad je u teranju, ali mi ovoga puta uslovi ne dozvoljavaju da je parim, pa bi cekala jos malo…

    Odgovori
  13. Imam muzjaka zlatnog retrivera, starog skoro dvije godine i trazim mu zenku za paranje (posjeduje sve potrebne papire, redovno je vakcinisan, ocijenjen odlicnom ocjenom i dobitnik CAC-a na izlozbi). Jesanas je vec imao jedno parenje i zenka je okotila cak 10 stenaca. Svi koji imaju retriverku, a zainteresovani su da je pare sa vrhunskim primjerkom muzjaka, neka se jave ovdje. Inace, nalazim se u Banja Luci, ali u obzir dolazi svaka lokacija.
    SVE ZA NASE GOLDENE!!!

    Odgovori
  14. Zdravo ljudi,treba mi pomoc…naime,pre nekih 6 meseci,usvojio sam zeniku retrivera koja ima sada 2 godine…jako je lepa i jako poslusna….kada sam je usvojio od gazda koji su se prema njoj ophodili ocajno,bila je u teranju,koje je i sada dobila,tacnije pre nekih 13 dana sam prvi put primetio svetlo crvenu krv..juce sam prvi put od tog dana primetio da je moj dr pas koji je mali,poceo da ludi bukvalno oko nje,i da mi se oko dvorista sakuplja brdo pasa..i odlucio sam da je danas odvedem po prvi put kod muzjaka na parenje…cim sam je odveo cinila mi se malo preplasena..pas je zaskakao,pokusavao ali ona nikako da skloni rep ili ga podigne…sve vreme pokusavanja nije rezala,nije se bunila,nista..ali do samog cina nije doslo jer je u poslednjem trenutrku ili spustala rep ili se pomerala ili sedala…Nisam iskusan u ovome,a zeleo bih da joj pomognem jer vidim da je jako uznemirena…sta radim pogresno,i koji mi savet dajete? jel proslo vreme plodnih dana pa zato ne dozvoljava muzjaku? (napominjem da tek od juce ocigedno luci neke mirise da privlaci druge muzjake) .i da,jos nesto…siguran sam da se nije parila ni sa jednim drugim psom..hvala unapred i BAS MI JE HITNO POTREBAN SAVET…poz od mene i Une

    Odgovori
  15. Sta mislite o sterilizaciji zenke??? Ona mi je dovoljna, odgoj stenadi je velika obaveza i to treba prepustiti profesionalnim odgajivacima. Zasto da ne budem uvek spokojan i da bude uvek u mogucnosti da se igra sa svim ostalim psima i da je misrno vodim u setnju…

    Odgovori
  16. moze jedno pitanje ima zenku retrivera ima 1 godinu i 4 mj pa me zanima kad da je pustim da se pari tj. kad je najbolje vrijeme ne znam da li ce se jos razvijati

    Odgovori
  17. Ja imam dva retrivera, zenku i muzijaka. Ona ima 13 mjeseci a on tri godine. Prvi put je dobila sa 7 mjeseci, a drugi put prije 11 dana. Danas su se prvi put parili, sve je za sada ok. Ali me zanima da li sam pogrijesila sto sam dozvolila da se pare, da li je ona jos mlada? Mada nas veterinar kaze da je potpuno zdrava i zrela, bojim se da ne bi doslo do komplikacija. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.Lijep pozdrav

    Odgovori
    • VESNAAA poboguu, jako je rano upariti zenku sa 13 meseci aman. Cuvate dva psa a niste upuceni u odgoj, nemojte ljudi tako… Nemam pojma sta vise reci, razocaran sam koliko ljudi nije upuceno u svet kinologije a jos planira stence i muci zivotinje. Aloooo nije resenje uzeti stene nekome na poklon, psi nisu pokloni nekome, nego njima treba pokloniti ljubav i paznju kao coveku, detetu, izvesti ga na pravi put.

      Odgovori
  18. Dragi Andrej, nisam htjela da Vam se javim prije no sto se moja kuja osteni. Ostenila je sedam divnih kucica, koji su zdravi i veseli, ja ne mogu zamisliti brizniju majku od nje. Savrseno su zdravi i ona i kucici. Trazila sam samo savjet, jer sam se pribojavala za zdravlje moje kuje, ali uopste nisam imala razloga.I odlicno sam upucena u svijet konilogije i obozavam svoje pse koje sam usvojila iz azila, nisam ih dobila na poklon. Pitala sam za misljenje vise veterinara i svi su mi rekli isto, da je moja kuja bila zrela i zdrava za parenje. Da je to bio prvi put da je imala tjeranje, a da je tako mlada bio bi problem, ali kako nije tako sve je proteklo savrseno.Sve vrijeme sam bila uz nju, pomagala joj da donese na svijet ove divne kucice. Tako da niste imali pravo, bez razloga ste me napali. Lijep pozdrav

    Odgovori
  19. imam zlatnog retrivera zenku,stara je 9 meseci,ako dobije teranje sad, da li da je pustam ? posto sam procitao gore da se ne preporucuje,a znam iz iskustva da ako se prvi put preskoci parenje,da moze da se desi da nikad vise ne zatrazi…?

    Odgovori
    • To je prerano, Pedja. Moja je kuja imala 13 mjeseci kada se prvi put parila, i sve je proslo odlicno ali ipak jeste najbolje sacekati da napuni godinu i sest mjeseci. Zatrazice ona opet, nista se ne brinite. 🙂 Prvo tjeranje je uvijek rizicno,svi veterinari kazu da je najbolje pustiti zenku da se pari kada je drugo tjeranje. Tako da vi nju zatvorite u box da ne bi neki neznanac dosao. 🙂 Pozdrav

      Odgovori
      • Imam zenku zlatnog retrivera prvo teranje je dobila sa 12 mesedi,sad vec ima 21 mesec i drugo teranje jos njije dobila,da li mi mozete reci u cemu je problem ?

        Odgovori
  20. kako da odviknem zenku retrivera staru 10m od skitnje,kada izadje iz dvorista nema je po 2-3 sata da se vrati a kada je sretnem negde ona bezi od mene,moze li neko da mi pomogne kako da resim ovaj problem

    Odgovori
  21. Moj Ženka ne jede već danima skoro nista …neki dan je dobila bocu i danas samo povraća ..cvili ,i kod da drhti ili ju boli stomak ili stvarno nez …i danas je počela krvariti i sam se liže i zanima me sto bi to moglo biti ili je skotna ili stvarno nez sto da poduzmem :/ kasnije ce doći veterinarka a tu su kod nas tako glupi da neznaju ni oni sami sto rade

    Odgovori
  22. Imam zenku zlatnog retrivera i ima godinu ipo dana, svoje prvo teranje je imala 10.6.2014. (danas 4.3.2015. ) od tada je proslo oko 6 meseci i ona i dalje nema drugo teranje.. Sta bi to trebalo da znaci, da li je to znak za uzbunu?

    Odgovori
  23. Imam jedno pitanje.Imam zenku retrivera,koja ima dve godine,imala je dva teranja i nisam je pustila da se pari,pricaju da ne valja…Sada cekam trece da bih je pustila,ali ona nema mentruaciju ? Sta bi to trebalo da znaci ?
    Hvala Vam unapred ! Pozdrav

    Odgovori
  24. Imam muzjaka zlatnog retrivera koji ce 31 januara da napuni 8 meseci.. Da li ja mogu vec u desetom mesecu da ga pustim da se pari sa nekom zenkom?

    Odgovori
  25. Da li moze teranje da traje duze od 21 dan. Imam predivnu zenku retrivera. Jos se nije parila ima cetri ipo godine. Vodili smo je prosle godine ali nije nista bilo. Ovaj put nismo imali priliku da je vodimo. Brine me sto joj teranje traje vec 24 dana. Brinem se, da li neko zna da li je to uredu.

    Odgovori
  26. Zdravo kupila bih musko stene Zlatnog Retrivera za svoju decu, znaci za kucnog ljubimca, ne razuem se preterano zato mi treba pomoc! Ako mozete da mi predlozite sigurne odgajivace te rase?! Unapred hvala

    Odgovori

Leave a Comment