Da li uopšte trošiti reči na opisivanje temperamenta ove divne rase? Zlatne retrivere ćete odmah zavoleti. Razloga je mnogo. Oni imaju odlično ponašanje, inteligenciju i rekao bih i određenu dozu šarma. Vrlo se lako dresiraju i vrlo su strpljivi i mirni psi, a pogotovo u društvu dece. Privrženi, odani i smouvereni,  zlatni retriveri spadaju u najomiljenije rase pasa.

U stanju su da vrlo lako zadovolje potrebe svojih vlasnika i prosto je neverovatno sa kojom lakoćom savladavaju dresuru i stvaraju neraskidivu vezu sa svojim gospodarom. Ovo je rasa koja dominira pojavom i na takmičenjima.

Prijateljski su nastrojeni prema svima, uključujući i druge pse što je odlika pasa sa slabo izraženim čuvarskim instiktima. Izuzetno retko pokazuju naznake agresivnosti ali su su odlični indikatori i odlučno signaliziraju prisustvo nepozante osobe u blizini.

Samoj rasi je neophodno da bude u prisustvu ljudi koji su autorativni i jakog stava i u njihovoj okolini zlatni retriveri pokazuju potpunu slobodu i raskoš. U slučaju nedostatka redovne fizičke i mentalne aktivnosti zlatni retriveri mogu postati pomalo razdražljivi i destruktivni. Zbog toga vašeg psa redovno obasipajte toplinom i ljubavlju i uživaćete u jedoj od najlepšim i najplemenitijih rasa pasa.

Kao vlasnik budite čvrsti i nepokolebljivi, budite psu samouvereni gospodar i time ćete skoro u stoprocentnom slučaju izbeći da vaš retriver pokaže neke poremećaje u ponašanju i držanju.

Poznato je da su zlatni retriveri vrlo talentovani za lov, praćenje, izdržljivost, pronalaženje, a zašto ne reći i da su jedna od rasa pasa koja najviše voli da pliva. Predivan pas.

Imate komentar, predlog ili savet? Podelite sa nama, rado ćemo objaviti!