Nećete imati velikih problema ukoliko se odlučute da psa držite u stanu. Vrlo su zahvalni za održavanje i pas vam neće praviti „neprilike“ po tepihu, nameštaju i invertaru stana. Ipak, punu lepotu i gracioznost zlatni retriver će pokazati ukoliko psa držite u dvorištu.

Prvi korak je formirati boks. Osnovna stvar na koju morate obratiti pažnju kada je boks u pitanju je izrada kućice. Kućica mora biti odgovarajućih karakteristika tako da omogući da se pas kvalitetno može skloniti od kiše ili hladnoće. Veličina kućice ne sme biti proizvoljno određena. Ona mora biti takva da je dovoljno prostrana da bi se pas u njoj komotno osećao, ali sa druge strane ne sme biti prevelika jer tako pas neće biti u mogućnosti da se ugreje toplotom svoga tela u zimskom periodu.

Jesu zlatni retriveri pametni psi ali ne verujem da čete uspeti da ga naučite da otvara i zatvara vrata svoje kućice 🙂 Šalu na stranu, u zimskom periodu morate nekako obezbediti otvor za ulazak u kućicu. Naša preporuka je da postavite neku tkaninu. Tako će pas nesmetano moći da pristupi unutrašnjosti kućice a opet imaće zaštitu od vetra i hladnoće.

U našim krajevima oblačnost dolazi uglavnom sa zapada a ređe sa istoka (košava). Ovo je bitan podatak jer nam omogućava da ustanovimo položaj kućice. Neka preporuka je da otvor kućice bude okrenut prema jugu.

Redovno čišćenje kućice je obavezna stavka i da ne biste morali da se kao vaš ljubimac kroz otvor uvlačite u kućicu savet je da u izradi obratite pažnju na mogućnost da se krov kućice otvara ili ukloni. Na taj način vrlo lako možete očistiti unutrašnjost.

Kućica za psa (dimenzije kućice za zlatnog retrivera)

kućica za psa

Da vidimo koje su sada potrebne dimenzije kućice za našeg retrivera. Pogledajte sliku pa ispratite objašnjenje.

  • Dakle visina kućice (između dve bordo linije) je takva da odgovara visini psa. Retko kad će se on u kućici ispraviti u punu visinu ali je ipak bolje da se izradi dovoljna visina.
  • Veličina otvora (plava linija)  mora biti za oko 5-6 cm veća od maksimalne visine trupa grudnog koša psa.
  • Širina kućice(zelena linija) obavezno mora biti takva da pas može da se okrene celom svojom dužinom u njoj.
Što se same dimenzije kućice za zlatnog retrivera tiče najbolje je da ispoštujete sledeće mere (u pitanju su unutrašnje mere).

  • dužina kućice  – optimalno je 90 cm
  • širina kućice – 70 cm
  • visina kućice – 75 cm
Kućica sa slike se postavlja na cokle ili neku drugu osnovu da bi se sprečilo ulazak kiše ili snega, a moguće je napraviti i kućicu koja ima dasku na pragu kao na gornjoj, prvoj slici. Ukoliko pravite taj tip kućice obratite pažnju da visina otvora ne bude mala tj. dodajte za visinu te daske koja sprečava ulazak vode i  snega. Ala sam ga majstorski zakomplikovao u objašnjenju, a i sami znate o čemu govorim. Tj. o čemu pišem 🙂
Sviđa ti se tekst? Klikni dole na fejsbuk lajk dugme ili tvitni i podeli sa drugima.