Zlatni retriver vodi poreklo iz Velike Britanije pa je logično da je standard rase pisan upravo u toj zemlji. Svi mi znamo na prvi pogled kako retriver izgleda i prosto je neverovatno sa kakvom lakoćom ova rasa uspeva da nas potpuno oduševi i kako brzo smo u stanju da je zavolimo. Ipak treba se malo pažnje posvetiti onome što definiše ovu rasu.

Odmah na početku je potrebno reći da postoje blage varijacije između Evropskog, Američkog i kanadskog standarda i te razlike se ponajviše tiču veličine psa i boje dlake. Evropski standard favorizuje krupnije pse širih čeljusti, dubljih grudi i kraćeg repa. Američki standard opisuje psa kao nešto manje zdepastog od Evropske varijante. Kanadski standard na primer između ostalog dozvoljava nešto tamniju boju dlake psa.

Pa krenimo u prikaz standarda zlatnog retrivera.


Opšti izgled:  Simetričan, aktivan, snažan, jednolikog kretanja, miran pas sa dobroćudnim karakterom.

Karakteristike: Poslušan, inteligentan, poseduje urođenu sposobnost za rad.

Temperament: Dobroćudan, druželjubiv i pouzdan.

Veličina: Visina mužjaka 56 – 61cm, Visina ženke 51 – 56 cm

Glava i lobanja: Proporcionalna glava sa široko, lagano zaobljenom lobanjom koja je dobro nasađena na vrat. Njuška snažna, široka i duboka. Dužina njuške približno je jednaka dužini od dobro izraženog stopa (deo lobanje koji počinje na kraju njuške, te se penje do početka čela) do „izbočine pameti“ (lagano izbočena kost na kraju potiljka).

Poželjan je crni nos, no moguće je da nos posvetli u zimskom razdoblju ili kod ženki u ciklusnim razdobljima (pod uticajem hormona), i da više nikada ne povrati prvobitnu boju (što nije pravilo).

Oči: Tamno smeđe, srazmerno široko postavljene, srednje veličine.

Uši: Srednje, umerene veličine. Usađene su na otprilike, jednakoj visini s očima.

Usta: Snažna vilica sa savršenim, pravilnim i kompletnim (42 zuba) zubima, makazastim zagrizom (gornji zubi moraju prelaziti preko donjih, neznatno ih dodirujući, uspravno postavljeni u vilici).

Vrat: Dobre dužine, mišicav i „čist“ (bez obešene kože).

Prednji region tela: Prednje noge su ravne, dobrih kostiju, ramena leže dosta unazad, laktovi su postavljeni blizu. Lopatica i nadlaktica trebalo bi biti jednake dužine (pod uglom od 90 stepeni), tako da noge budu postavljene prilično duboko ispod tela.

Telo: Uravnoteženo, sa snažnim grudnim košem. Rebra su duboka i dobro zaobljena. Leđna linija je ravna.

Zadnji region tela: Šape i noge su čvrste i mišićave. Kolena su dobro savijena. Skočni zglobovi su nisko smešteni, ne idu ni napolje a ni unutra. Kravlji stav je nepoželjan.

Šape: Okrugle, mačje.

Rep: Postavljen i nošen u visini leđa, treba da doseže do skočnih zglobova.

Kretanje: Treba biti snažno, ali lagano, bez ikakvih napora. Ravno i sigurno, gledajući i spreda i odpozadi. Koraci bi trebalo biti dugi i slobodni bez visokog dizanja prednjih nogu.

Dlaka: Ravna ili valovita, sa mnogo resa i gustom vodootpornom poddlakom.

Boja: Bilo koja varijanta zlatne ili krem boje, nikako crvene ili mahagoni boje. Nekoliko belih dlaka na prsima je dozvoljeno.

Napomena: Mužjaci bi trebalo imati dva na izgled normalna testisa koji se skroz spuštaju.