Većina zdravih i održavanih ženki dva puta godišnje dobija takozvano teranje odnosno ulazi u proces ovulacije. Razmaci između menstrualnih ciklusa su najčešće ravnomerni i iznose šest meseci. U nekim slučajevima ovaj vremenski period može biti i duži ali to nije znak za uzbunu.

Samo teranje se odvija kroz dve faze:

  1. U početnoj fazi na ženki se primećuju promene u vidu oticanja polnog organa. Verovatno ćete videti ženku kako se često “pere” u regiji reproduktivnog organa i to je prva naznaka da nadolazi period teranja
  2. Druga faza je samo isticanje krvi ili menstruacija i ona obično traje 21 dan (tri sedmice). Krv može biti svetlija ili tamnija dok količine koje ističu takođe variraju. Za vas kao vlasnika je veoma bitno da zabeležite datum kada je počela menstruacija. Ovo je značajno iz razloga određivanja plodnih dana. Naime nova jajna ćelija je spremana za oplodnju između desetog i četrnaestog dana. Ukoliko želite leglo to su plodni dani kada ženki možete dovesti mužjaka. Naravno ukoliko ne želite da parite ženku veoma je bitno da je izolujete od mogućih kontakta sa mužjacima upravio u periodu plodnih dana.

Ženke u periodu plodnih dana prihvataju prisustvo mužjaka i one same luče mirise koji privlače udvarače 🙂  Čak neke ženke imaju toliko izražen nagon da možete očekivati da će vam pobeći iz dvorišta ukoliko im se ukaže prilika. Takođe, mužjaci koji bi došli do vašeg dvorišta će sve učiniti u pokušajima da eventualno pređu ogradu i dođu do ženke. Stoga oprez!

Ukoliko ste se opredelili za parenje, mladunce možete očekivati kroz devet nedelja odnosno oko 63 dana. Ukoliko se dogodi da je dan porođaja nakon 65 dana od začeća preporučujemo da pozovete veterinara jer može doći do poteškoća i komplikacija koje može da spreči samo edukovana osoba. Nestručni porođaji su rizik kako za štence tako i za sam život vaše zenke zlatnog retrivera. Ishrana ženke nakon porođaja je takva da ona dobija jaku i vrlo tečnu hranu koja se lako vari. Veoma je važno da u periodu nakon okota proveravate temperaturu ženke koja nikako ne sme da pređe normalnih 38 stepeni. U slučajevima povećane temperature odmah pozvati veterinara.

O održavanju novog legla i detaljima ishrane i razvoja štenaca pisaćemo u nekom od narednih tekstova.

Kliknite na dugmiće ispod i podelite ovaj tekst na Fejsbuku, Tviteru i drugim društvenim mrežama i pomozite i drugima da dođu do vrednih saveta.