Ok, ustanovili ste da je vlasnik jedan odmeren i posvećen odgajivač, da svoje pse adekvatno čuva, da psi imaju sve neophodne uslove i spremni ste da od njega kupite štene zlatnog retrivera.

Evo par brzih saveta koji će vam pomoći da od celog legla naizgled istih pasa odaberete ono štene od koga ćete biti u stanju da napravite još boljeg psa.

  1. Birajte veselo štene. Štene koje je povučeno, koje nije razdragano i veselo ili je bolesno ili nije sposobno da se pravilno socijalizuje u okviru legla. Takvi štensi će kasnije vrlo verovatno izrasti u podmuklog ili nepoverljivog psa i biće vrlo nezahvalni za dresuru, održavanje i sveukupan zajednički život
  2. Pregledajte glavu šteneta. Ovo je vrlo jednostavan metod da se ustanovi zdravlje psa. Nozdrve moraju biti hlane, vlažne, čiste i bez sekreta. Oči takođe. Pogledajte uši i utvrdite da li su okrzane (često se štenci povrede u igri) ili prljave. Desni moraju izgledati čisto i zdrave ružičaste boje.
  3. Proverite disanje psa. Uočite li neko škriputanje, grebuckanje u protoku vazduha verovatno je u pitanju bolesno štene.
  4. Posebno uporedite uhranjenost štenaca u okviru legla. Oni koji su fizički manji  nisu sposobni da se izbore za hranu već blago kasne za onim štencima koji dominiraju. Izbegavajte da uzimate štence iz legla kojima se prepoznaju rebra ili su svi psi generalno neuhranjeni.
  5. Ne uzimaje štene koje kada ga dozivate pobegne od vas ili tek  bojažljivo dopuzi. Ovo štene će veoma teško moći da se oslobodi straha od ruke ili čoveka.
  6. Kada već odaberete svog favorita, posvetite mu vremena i ustanovite da li se pravilno kreće, da li zabacuje pozadinu ili ima problema sa kukovima, da li mu je dlaka zdrava i sjajna i da li eventualno ima neke mane koje su u suprotnosti sa standardom rase (na primer: dvobojna varijanta dlake, različite boje očiju…)
Sad je već mnogo lakše 🙂