Hajdemo da ovaj članak počnemo unatraške 🙂

Zamislite situaciju da pas ne reaguje na poziv da dođe do vas. Ok, zamislili smo. I stavite se u par realnih situacija u kojima se možete naći:

  • Šetate psa i gospođi u parku pukne drška od kese sa duvan čvarcima. Retriver otrči od vas i bez pardona pojede sve čvarke. Džaba ga dozivate, on ne namerava da dođe.
  • Pada asteroid na zemlju i ameri spucaju raketu ali jedno parče leti prema Beogradu. Opšti metež, gužva u gradu. Taman ste prešli „Most na Adi“, kad vaš retriver omirisao neku francusku pudlicu na novobeogradskoj strani. On bez pardona prelazi na drugu stranu, u tom trenutku parče asteroida pogađa most i vi ostajete razdvojeni. Retriver bar ima društvo, vama ostaju pit bulovi sa Senjaka i smoreni gradonačelnik.

Svega ovoga ne bi bilo da ste na vreme dresirali psa da dolazi na poziv.

Kako naučiti psa da dođe na poziv?

Komanda „Dođi“ je osnovna naredba koju treba vežbati sa psom i konačno znati kvalitetno primenti. Prednosti su višestruke kako za vas kao vlasnika tako i pre svega za vašeg ljubimca. Jednostavno pas će imati veću slobodu. Stvar je jednostavna: izgradićete jaku vezu sa psom tako da ćete moći da računate na činjenicu da će on dotrčati do vas u bilo kojoj situaciji. Onda imate mogućnost da ga u šetnji oslobodite povodca, da ga pustite da slobodnije upoznaje okolinu, pas će moći da kvalitetnije uživa u takvim trenucima.

Postupak dresure

Da bi ste psa naučili da dođe na komandu potrebno je samo primena osnovnih principa dresure. Međutim, za ovu komandu je potrebno dosta ponavljanja. Razlog leži u tome što je ovo jedna od prvih komandi koju ćete uopšte učiti psa. Vrlo je pametno da počente da ovu dresuru primenjujete:

  1. Dok je pas još vrlo mlad
  2. Dok još nije navikao na potpunu poslušnost

Nakon što nauči komandu „Dođi“ sve ostale će ići lakše.

Najlakša metoda je da u jednoj ruci imate igračku, a u drugoj nešto čime psa možete nagraditi (koja granula od hrane, poslasticu za pse, komadić šunke, salame…). Budite udaljeni od psa i dozovite ga. Uvek koristite istu, jednu jedinu glasovnu komandu (“Dođi”). Kada pas dođe do vas, makar i slučajno, nagradite ga granulicama ili šta već imate. Nije fora da samo kažete “Dođi”, bitna je i boja glasa, tonalitet i jačina. Jasno i glasno izgovarajte komandu.

Faktički, ponavljajte ovo par puta na dan, nekoliko dana zaredom. Vrlo bitna stvar je da ne preterate sa ponavljanjima odjednom jer se pas može smoriti, postaće mu dosadno i prestaće da uživa (jer ovo je za njega samo igra, veseli i radosni trenutak). I takođe, ne zaboravite, pas mora dobiti nagradu kad učini ono što vi od njega tražite. Dakle, vi ga pozovete, on dođe, vi ga nagradite poslasticom.

Desiće se na početku da on već i ide ka vama, da nekad dođe slučajno, pogodi se situacija ili šta god. I to je super. Čim dođe vi ga nagradite.

Naglasio bi da nije preporučljivo da psa dozivate korišćenjem njegovog imena. Uopšte nije problem za ljubimca da nauči veliku količinu različitih komandi i zato za dolazak koristite komandu “Dođi”. Ime je nešto što drugi ljudi u vašoj okolini znaju, pa se pas može radosno odazivati na poziv imena i od strane drugih lica. Ipak se mora znati ko je gazda i vlasnik psa. Nije baš preporučljivo da pas bude poslušan na komande stranaca i drugih ljudi.

Jer da podsetim: na poziv pas mora bezrezervno doći do vas. I ne zanima vas da li je tamo negde kesa sa čvarcima ili simpatična ženka koja će mu biti radije društvo 🙂

Šeruj, lajkuj, tvitni, šalji dalje – ne vraćaj 🙂