Uopšteno govoreći zlatni retriveri se vrlo lako održavaju. Imaju duplu dlaku koja je meka, glatka i ima srednju dužinu. Do nekog perioda od 6 do 7 meseci retriveri imaju „šteneću“ dlaku koja je stalno menja i tek sa godinu dana može se reći da je dlaka potpuno oformljena. Na prvo proleće započeće i prvo linjanje dlake, odnosno tada se menja poddlaka. U tom periodu dlaka se intezivno menja i dobrodošlo je redovno četkanje (makar jednom na dan). Inače gonji sloj dlake konstantno opada tokom cele godine, ali intezitet tog opadanja nije preterano jak tako da nećete imati problema sa velikim količinama dlake. Naravno gornji sloj ima duže dlake tako da se one vrlo lako pokupe sa tepiha, nameštaja… U svakom slučaju preporuka je da nabavite četke i za donji i za gornji sloj dlake čime ćete moći da adekvatno uredite svog ljubimca u bilo kom periodu.

Standardno održavanje podrazumeva redovno četkanje u količini od dva puta nedeljno. Koristite čvrstu četku koja prvo skida krupnu, opalu dlaku a zatim koristite finu četku koja će dati predivan sjaj dlaci. Inače kupanje praktikujte jednom u 3 do 4 meseci pošto koža može da dobije iritaciju ako se preterano izlaže vodi i šamponima. Kada jednom operete psa i prosušite sigurno će vam biti interesantno da vidite kako je ustvari njegova dlaka talasasta i blago kovrdžava. Ako želite da dlaka bude ravna i glatka moraćete da koristite fen. Četkajte ravnim pokretima i fenirjte dlaku da bi dobili potpuo ravan izgled. Ovo se praktikuje samo u specijalnim prilikama (pred izložbe recimo).

Trimovanje i skraćivanje dlake

Povremeno moraćete da malo trimujete, skratite dlake sa određenih regija. Ovde pre svega mislimo na uši. Počnite sa dlakom iza uha, lagano secnite viškove pa potom pređite i na dlake unutar ušne školjke. Faktički nije fazon u tome da ošišate do kože dlaku već da je proredite.

Pogledajte ovih par slika kako to raditi a za ceo postupak kliknite ovde.

Po istom principu stanjite gužvavu dlaku oko šapa koja je vremenom porasla. Ovde je jako jako bitno da se kaže da ne šišate previše potkolenicu iza šape jer je kod retrivera potrebno da tu ima duže dlake. Bolje češće proređujte dlaku sa manjim uklanjanjem nego da odjednom skinete previše.

I kod ušiju i kod šapa je bitno da skinete “paperje i peruške” a ne da skidate zdravu dlaku (ne brinite, nema vaš pas perje i neće početi da kokodače, nego mi je tom terminologijom lakše da objasnim) 🙂

Takođe, treba sređivati i rep. Najlakši način je da dobro išćetkate rep vašeg ljubimca i skinete sve opale dlake. Potom neka pas legne na bok. Lepo raširite rep psa i dlaku očešljajte tako da se sva dlaka lepo izravna. Trimujte rep tako da dlaka na korenu repa bude duža nego dlaka na vrhu repa. Neka dlaka ima lučni oblik, obik sečiva noža (kao na slici). Najduža dlaka, odnosno tu kod repa, treba da je oko 12cm.

Na ovoj slici se vidi izgled potpuno sređenog i pripremljenog psa sa izložbu. Obratite pažnju na skraćenu dlaku iza uha, na šapama, i kako je formiran oblik dlake na repu. Takođe, ova slika najbolje predstavlja izgled dlake iza šapa jer smo rekli da se tu mora ostaviti duža dlaka.

A sad, prvac sređivanje vašeg ljubimca. Verujte da će zablistati novim sjajom.