Odmah da napomenemo da ovde mislimo na zlatnog retrivera koji je plašljiv od čoveka. Svi  mi naravno želimo umiljatog ljubimca koji će vremenom učiniti da se toliko saživimo sa njim da ćete ga tretirati kao člana porodice. Međutim slabim i neadekvatnim pristupom vrlo lako možete doći u situaciju da vaš pas bude nepoverljiv, strašljiv i da nikada niste sigurni kako će reagovati na prisustvo čoveka.

Pristup je vrlo jednostavan: pas u svakom kontaktu sa vlasnikom mora imati utisak da doći do gospodara je za njega uvek nešto prijatno.

Šta to znači?

Pravilo kojeg se morate pridržavati je:  nikada ne kažnjavate psa u trenucima kada on dolazi do vas. Dakle, bilo koja situacija dolaženja vašeg ljubimca do vas ne sme biti povezana sa negativnim posledicama po psa. Ovo su česte greške ali one imaju jak uticaj na psihu psa i u mnogome definišu njegovo dalje ponašanje.

Bilo da je u pitanju povišen ton, ljutita gestikulacija ili koja druga vaša reakcija pas će itekako zapamtiti da je dolazak do svog gospodara prouzrokovao negativno iskustvo. Čak i kad učini nešto loše nemojte psa dozvati vama da bi ga grdili. Sledeći put kada vidi vašu podignutu ruku pas će ili uteći od vas ili će se skupiti i plašljivo se sklupčati ispod vaših nogu. Ukoliko često imate konflikt sa psom vrlo brzo će pas dobiti naviku da se „plaši od ruke“. Posebno je loše dovesti psa u nedoumicu tako što ga jednom istom tom rukom pomazite i pohvalite a nekada kudite i grdite. Negativne misli duže ostaju u memoriji i pre će pas odlučiti da beži od ruke nego da sa odobravanjem priđe.

Psa uvek dresirajte na taj način da navikne na prijatne i pozitivne aktivnosti. Na primer: pokušavate da naučite štene da dođe do vas na komandu. Dugo bezuspešno pokušavate ali bez uspeha. Onoga trenutka kada pas, pa makar i slučajno dođe do vas, odmah ga samouverenom bojom glasa pohvalite i pomilujte. Vrlo brzo će pas na svaku vašu komandu dolaska skoro pa trenutno dolaziti do vas.

Rad sa štenetom je veoma lak ma koliko se štenci čine neposlušnim. Oni su faktički još deca i ne možete im uzeti za zlo to što su radoznali. Oni u tom periodu lako usvajaju sve što nauče i to je glavna prednost koju dobijate ukoliko se odlučite za mlado štene umesto za formiranog psa.

Naučite ga da je njegov boravak sa vama uvek pozitivno iskustvo i imaćete divnog i poslušnog ljubimca. Najmanje što želite je da na blagi trzaj ruke pas zalegne i sklupča se od straha.